10 порад, що допоможуть черкащанам зекономити гроші

10 порад, що допоможуть черкащанам зекономити гроші

Кожна людина, яка отримує за свою роботу гроші, хоча б раз у житті задавалася питанням, як же навчитися ці гроші економити. Також багатьом відома й інша закономірність: витрати і потреби найчастіше ростуть швидше від доходів і можливостей. Все це відбувається від нашого неправильно ставлення до грошей, від невміння їх економити. Становище ускладнюється тим, що сучасне суспільство пропагує культ нестримного споживання. Аби побороти нав’язувані рекламою стереотипи, потрібно добряче постаратися. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

1. Зрозумійте: що бути економним – престижно
Сучасні мегакорпорації витрачають мільйони доларів на те, щоб нав’язати суспільству таку думку: економлять лише жадібні й дріб’язкові натури. Навіщо це їм? Щоб створити суспільство бездумних покупців. Не поповнюйте лави споживачів з порожніми очима. Завжди майте власну думку і власну позицію. Зрозумійте: бути економним – престижно. Це вам підтвердять усі багаті люди, які заробили свої статки власною працею. Почитайте історію Рокфеллера, і ви знайдете в ній багато цікавого.

2. Ведіть особистий бюджет
Записуйте всі свої витрати і доходи. У кінці місяця аналізуйте записане. Це дозволить вам побачити те, від чого ви реально можете відмовитися, на чому можете заощадити і яких витрат не зможете уникнути. Насправді, ми потребуємо значно менше речей, ніж купуємо. В усіх інших випадках ми знаходимо тисячі причин, аби виправдати наші витрати перед самим собою.

3. Розрахуйтеся з боргами і не робіть нових
Ви не замислювалися над тим, чому навіть нині, в досить непростий час, практично всі банки готові надавати величезні кредити? Тому що це дозволяє їм ставати ще багатшими. Ви згодні, щоб вони робили це за ваш рахунок? Тоді не беріть речі в кредит. Ніколи й ні за яких умов! Краще тугіше затягнути паски й зібрати необхідну суму протягом декількох місяців та придбати потрібну вам річ, аніж переплачувати за неї полуторну суму з урахуванням виплат за кредитом.

4. Використовуйте дисконтні картки
Віддавайте перевагу тим продавцям, які виписали вам дисконтні карти, або просто надають хороші знижки. Якщо картки не іменні, ви можете при здійсненні покупок обмінюватися ними зі своїми друзями, сусідами чи колегами по роботі.

5. Позбавтеся від шкідливих звичок
Якщо ви будете сумлінно вести домашню бухгалтерію, то дуже скоро зможете помітити яку значну частину займають витрати на куріння і придбання алкогольних напоїв. Відмовтеся від цих звичок, і ви не тільки будете економити гроші, але ще і час, а також зможете поліпшити своє здоров\’я.

6. Сплачуйте рахунки вчасно
Усі виписані рахунки потрібно оплачувати вчасно, якщо вони передбачають сплату до конкретної дати, після якої настає нарахування пені і штрафів. Своєчасне погашення боргів вбереже вас від непотрібних додаткових витрат.

7. Використовуйте всього менше
Ви знаєте, що для того, щоб почистити зуби, зовсім не потрібно наносити пасту на всю довжину щітки? Спробуйте помити голову вдвічі меншою кількістю шампуню, ніж показують у рекламі. Масла намащуйте на хліб стільки, скільки вам смакує, а не так, як це робить герой телесеріалу для домогосподарок. Навчіться економно витрачати воду, газ і електроенергію. Встановіть на них лічильники. Не залишайте вашу електротехніку в режимі очікування й постійно підключеною до розеток.

8. Здійснюйте оптові закупівлі
Продавцям завжди більш вигідний один великий покупець, ніж десять дрібних. Тому продукти і товари, які не псуються, ви можете закуповувати масово один раз у місяць, або навіть квартал, орієнтуючись при цьому на істотні знижки. Звичайно, в магазинах і супермаркетах знижки вам ніхто не дасть, а ось на ринку цілком імовірно.

9. Не робіть імпульсивних покупок
Незаплановані покупки складають значну частину витрат і з ними можна й потрібно боротися. Ідіть в магазин лише із заздалегідь приготовленим списком. Якщо ж виникло нестримне бажання щось купити, скажіть собі: «Я зроблю це завтра». Якщо за цей час ви не передумаєте, то ця річ і справді потрібна.

10. Відкладайте «десятину» на майбутнє
Відкрийте в банку депозитний рахунок, на який вам будуть нараховуватися відсотки, і щомісяця вносьте на нього 10% від свого доходу. Зазвичай така сума не чинить істотного впливу на бюджет, але здатна в довгостроковій перспективі допомогти вам накопичити істотну суму.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x