У НІКЗ «Чигирин» презентували нові книжки

У НІКЗ «Чигирин» презентували нові книжки

Нещодавно в музеї Б.Хмельницького відбулася презентація нових видань Національного історико-культурного заповідника «Чигирин». До уваги гостей було представлено друге видання книги-розмальовки «Речі з музею». Це додатковий тираж – перший був дуже обмежений. Усі першокласники Чигиринського району отримали книгу-розмальовку на Свято першого дзвоника.

На презентацію були запрошені всі діти, які брали участь у її створенні. Книга-розмальовка «Речі з музею» з’явилася в рамках проекту «Освітньо-творчий діалог «Чигиринський край очима дітей». Розмальовуючи предмети, вміщені в книзі, діти ознайомляться з музейними експонатами та історією своєї землі. Про це «Нова Доба» дізналася в НІКЗ «Чигирин».

Другу книгу – путівник «Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» презентувала його упорядник, заступник генерального директора з наукової роботи Світлана Павлова. Вона відзначила, що це науково-популярне видання – результат багаторічної роботи всього наукового колективу заповідника. У путівнику вміщено інформацію про пам’ятки культурної спадщини Чигиринського краю, історію археологічних досліджень Чигиринщини, основні напрямки роботи заповідника. Видання адресоване широкому колу читачів.

Автори ще одного презентаційного видання – книги «Чигиринщина в подорожніх нотатках відомих особистостей ХІХ – І половини ХХ століття» –науковці заповідника – Надія Кукса та Яніна Діденко. За їх словами, поява видання зумовлена бажанням повернути припорошені пилом незаслуженого забуття напрацювання відомих людей, де подані інтригуючі сторінки минулого Чигиринщини.

Книга являє собою збірку статей про перебування в Чигиринському краї відомих діячів української культури: Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Миколи Костомарова, Дмитра Дорошенка, Івана Гончара та багатьох інших. У виданні висвітлено обставини, за яких діячі культури потрапляли на чигиринську землю, твори, в яких згадується Чигиринщина, події, що тут відбувалися, та їх внесок у збереження історико-культурної спадщини. У книзі опубліковано маловідомі, а то й невідомі зображення історичних місць та пам’яток Чигиринщини, що зберігаються лише у фондах НІКЗ «Чигирин», а частина з них взагалі публікується вперше. Видання розраховане на науковців, студентів, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією Чигиринщини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x