Черкаські пенсійники – про достроковий вихід на пенсію жінок і не тільки…

Черкаські пенсійники – про достроковий вихід на пенсію жінок і не тільки…

На запитання читачів «Нової Доби» відповідали Павло Котик, начальник управління Пенсійного фонду України в м. Черкаси та його заступник з питань пенсійного забезпечення Наталя Сергієнко.

Аліна, Черкаси:
– Мама хоче піти на пенсію у 55 років, але кажуть, що тоді пенсія їй буде меншою. Наскільки меншою?

– Для того, щоб піти на пенсію у 55 років, треба, по-перше, мати трудовий стаж не менше 30 років. На день подання заяви про призначення пенсії обов’язково бути непрацюючою. Розмір цієї пенсії буде зменшено за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію на пів відсотка. Якщо ваша мама піде на пенсію не в 57 років, як це передбачено законом, а в 55, тобто раніше на 24 місяці, то її пенсія буде зменшена на 12 відсотків. І ще: така норма діє виключно до 1 січня 2015 року. Якщо приймати таке рішення про достроковий вихід на пенсію, то його треба прийняти до сплину цього року.

Тетяна, Шпола:
– Мені 22 жовтня виповнюється 55 років. Стажу в мене повних 36 років. Я маю право піти на пенсію. Але я хочу знати, хіба з таким великим стажем у мене може бути мінімальна пенсія?

– Розмір пенсії розраховується відповідно двох чинників: стажу і заробітної плати. Але якщо ви йдете на пенсію достроково, адже маєте йти у 58 з половиною років, то розмір пенсії зменшується. (На 0,5 % за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію, тобто розмір вашої пенсії зменшиться на 21 %). Якщо ваша розрахункова пенсія досить маленька, скажімо, 700-800 гривень, та ще зменшити її на 21 %, то це дуже мало. Проте, згідно з законом, менше, ніж 949 гривень, ви отримувати не будете, бо це розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, а значить, розмір мінімальної пенсії. Якщо ж пенсія вийде 2 тисячі, то вона буде зменшена на 21 %. Тобто, усе залежить від того, який у вас стаж (з точністю до місяця) і яка заробітна плата. Звертаю вашу вагу, що таке призначення не тимчасове: якщо вам буде призначена пенсія з урахуванням дострокового виходу, тобто, у зменшеному розмірі, то така вона й платитиметься постійно. Якщо ви будете влаштовуватися на роботу, ви обов’язково маєте повідомити органи Пенсійного фонду, на період працевлаштування виплата пенсії вам буде припинена, а коли ви знову звільнитеся, то звернетеся до Пенсійного фонду, вам поновлять виплату пенсії, але додадуть при цьому стаж, який ви заробили, і переглянуть розмір пенсії.

– А чого ж тоді не доплачують за великий стаж?
– Чому ж не доплачують? Жінка для призначення пенсії повинна мати 30 років стажу. Якщо у вас 37 років стажу, то за 7 років понаднормового стажу вам буде нараховуватись певний коефіцієнт, що більше стажу, то він більший, а відповідно, більший розмір пенсії, яку вам призначать. Враховуватиметься також коефіцієнт зарплати. Що більші обидва коефіцієнти, то більша ваша пенсія.

Валентина, Катеринопіль:
– Щоб призначили пенсію, треба 30 років стажу. А якщо в мене 30 років немає, то що, пенсію отримувати не буду?

– Тридцять років – це повний стаж, який необхідно мати жінці для призначення пенсії. Тобто, якщо жінка має 32 роки стажу, то за два роки їй розраховуватимуть доплату за понаднормовий стаж. Раніше, до 2011 року, жінкам розраховували понаднормовий стаж, якщо вони мали понад 20 років стажу. Але право на пенсію з’являється тоді, коли у вас є не менше ніж 15 років трудового стажу.
– Не страхового, а трудового?
– Так, адже фізично не можна набути стільки страхового стажу, він же розраховується з 1 січня 2004 року. Усе, що ви заробили до 2004 року – це трудовий стаж, у який враховується і навчання, і догляд за дітьми, і служба в армії.
– А якщо менше 15 років стажу, тоді як жити?
– Якщо менше 15 років стажу, то людині треба звертатися до органів соціального захисту. Там розглядатимуть питання про призначення допомоги. Вона так і називається «державна соціальна допомога тим, хто не має права на пенсію».

Ольга, Чигирин:
– Скажіть, що буде з пенсіями за вислугу років вчителям? Кажуть, що їх відмінять?

– На жаль, це якісь незрозумілі чутки. Таке вже було і в 2003 році, і в 2006, і в 2008. Такі чутки виникають якось регулярно. Багато людей піддаються цій паніці, вийшли на пенсію буквально на кілька днів, потім повернулися до роботи й багато чого втратили. Тепер досягають пенсійного віку і, на жаль, позбавлені одноразової виплати 10 пенсій, яка передбачена для медичних і педагогічних працівників. Крім того, вони отримують зовсім інший розмір пенсії, бо це вже не призначення пенсії, а перехід з одного виду пенсії на інший, і застосовується середній коефіцієнт зарплати по країні, який визначається на той час, коли призначалася пенсія за вислугу років. Тому зважте усе, перш ніж йти на пенсію за вислугу років. На сьогодні немає жодних передумов, що такі пенсії будуть відмінені, жодних змін до законодавства немає.
Послухайте поради: зайдіть до управління пенсійного фонду за місцем проживання, щоб вам порахували ваш стаж і приблизно розрахували розмір пенсії, на який ви можете претендувати, і прийміть рішення виважено.

– А чи не вплине на пенсію за вислугу років, якщо працював на півставки?

– Головне при призначенні пенсії за вислугу років – чи є ваша професія і ваша посада у Переліку тих посад, які дають право на таку пенсію. Цей Перелік визначений Кабінетом Міністрів України. Якщо ти працюєш у школі лаборантом і при цьому ведеш уроки, ти не маєш права на таку пенсію. От якщо навпаки, ти вчитель і ще маєш півставки лаборанта, то маєш право на пенсію за вислугу років. Чи ви працювали на півставки, чи навіть на чверть ставки – значення немає. Це вплине лише на розмір пенсії: працюєте на півставки, отримуєте маленьку зарплату, то матимете маленьку пенсію.

Наталя, Чорнобаївський район:
– До мене приїхали родичі з Луганської області. Дитина отримувала там пенсію по втраті годувальника, їй 14 років. Приїхала з бабусею. Що їй треба зробити, щоб пенсію перевести сюди?

– Оскільки дитина неповнолітня, не має паспорта, не може отримувати пенсію, то за неї це робив її опікун, мабуть, та сама бабуся. То бабуся має звернутися до Чорнобаївського управління Пенсійного фонду. Там вам допоможуть, запросять електронну пенсійну справу з місця проживання, поставлять тут на облік і будете отримувати пенсію. Якщо бабусі пересуватися важко… Я думаю, вам краще зателефонувати в районне управління Пенсійного фонду і там про все домовитися конкретно на місці.

Людмила Герасименко, Черкаси:
– Хочу подякувати вашим працівникам. Моя мама нещодавно приходила до вас на прийом, то залишилась дуже задоволена. Але вона цікавиться, чи не буде пенсіонерам якогось підвищення найближчим часом?

– Ми розуміємо, що старенькі люди сподіваються і хочуть якихось підвищень, але в цьому році їх не передбачається. Хіба що індексація, яка вже зараз платиться, продовжуватиме платитись. Поки не буде прийнято новий бюджет, жодних підвищень не буде.

Лариса Григорівна, Черкаси:
– Моя сестра пішла у 2010 році на пенсію за віком. Потім пішла працювати, але відтоді вона не зверталася за перерахунком пенсії. Якщо вона зараз звернеться, то як їй рахуватимуть понаднормовий стаж: понад 20 років чи понад 30?

– Працюючі пенсіонери мають право звертатися за перерахунком пенсії кожні два роки. Тобто, якщо ваша сестра пішла на пенсію у 2010 і вже пропустила терміни, коли можна було звертатися (у 2012, у 2014-ому), їй треба до 15 числа прийти до нашого управління з заявою про перерахунок розміру пенсії. До 15-го тому, що тоді перерахунок буде проведено з 1 вересня, тобто щоб ви не втратили хоча б цей місяць.
Коли вона писатиме заяву, спеціаліст їй запропонує провести перерахунок по стажу й, при доцільності, по заробітній платі. Якщо жінка, перебуваючи вже на пенсії, мала високий заробіток, можливо зробити перерахунок, враховуючи і заробітну плату за 2010–2014 роки. При цьому зарплата може бути взята і виключно з липня 2000 року.
Тобто у вас є три варіанти розрахунку: додати тільки стаж (доплата за понаднормовий стаж буде по старому закону, понад 20 років). Але можна перевірити і варіанти з заробітною платою, тоді доплата за понаднормовий стаж буде проводитись з урахуванням понад 30 років. Але треба розрахувати усі варіанти. Ми прораховуємо і пропонуємо пенсіонеру те, що йому найвигідніше.

Вчителі, Маньківський район:
– Чи будуть змінюватись умови пенсії за професійною ознакою?
– Ви маєте на увазі пенсії за вислугу років. Поки що змін немає. Як призначали пенсію, так і призначаємо. Але наголошую: треба бути обережним з цим видом пенсії, добре зважити, чи йти, чи не йти на неї. Якщо ви вирішите йти, то щоб це було вмотивованим.

Світлана, Черкаси:
– Людина отримує право на пенсію, коли має 15 років стажу. Водночас жінкам треба для призначення пенсії 30 років стажу, чоловікам – 35. То що виходить, людина, що має 15 років стажу, і та, що має 29 років стажу, матиме однакову пенсію?

– Зовсім ні. Для цього перерахунок проводять не лише за стажем, а й за розміром заробітку. Враховуються обидва коефіцієнти. Тому, людина, що має 15 років стажу, майже завжди може претендувати лише на мінімальну пенсію – ту, що дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, що втратили працездатність, у 949 гривень на сьогодні. А людина, що має 29 років стажу, матиме пенсію, призначену з урахуванням її зарплати. А це може бути і півтори тисячі гривень і більше. Якщо 15 років стажу,то коефіцієнт стажу складає 0.2025, а якщо 29 років – то 0.3915.
Приклад: коефіцієнт заробітку у обох пенсіонерів складає 2. Розраховуємо пенсію:
1) 2700.98 (сер-ня по народ. гос-ву) х 2= 5401.96 (скор.з/пл)
5401.96 х 0.2025(коеф.стажу)= 1093грн.-пенсія при стажі 15 років.
2) 5401.96 х 0.3915 = 2114 грн.86 коп.- пенсія при стажі 29 років.
Видно, що розмір пенсії напряму залежить не тільки від заробітку, але й від стажу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x