В області запроваджуються зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

В області запроваджуються зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Механізм запровадження соціальних нормативів для надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, зміни порядку надання житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та проблемні питання, що виникають при оформленні компенсації на житлово-комунальні послуги, обговорили учасники семінару, що пройшов 23 вересня в департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації.

Відкриваючи зібрання заступник директора департаменту Олег Шимчук наголосив, що норми щодо субсидій тривалий час не переглядалися, тому зараз у час підвищення тарифів, зміни, які вносяться Урядовою постановою від 06.08.2014 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» уможливлять впровадження системи економічно і соціально обґрунтованих нормативів споживання цих послуг для населення задля вдосконалення порядку надання пільг та субсидій. Постанова набуває чинності 1 жовтня цього року.

– З початку цього року за призначенням субсидій на оплату житлово-комунальних послуг звернулося більше 27 тисяч сімей, призначено – 25 558 сім’ям, або 94,3% від тих, які звернулися за їх призначенням (по Україні цей показник – 93,5%). Середній розмір призначених субсидій станом на 1вересня 2014 року становив 131,7 грн на одну сім’ю, – повідомив представникам районів Олег Шимчук. У свою чергу заступник начальника управління соціальних виплат та документообігу Алла Нечипоренко поінформувала присутніх про зміни в соціальних нормах житла та соціальних нормативах користування житлово-комунальними послугами для надання пільг і субсидій. Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті соціального захисту ОДА.

– Соціальна норма житла для надання пільг залишилася на рівні нині діючих норм площі житла: 21 кв. м площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, а для сімей ветеранів війни, що складаються лише з непрацездатних осіб, для опалення житла в разі використання газу для опалення – 42 кв. м опалюваної площі на одну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. м на сім’ю.

Соціальну норму житла для надання субсидій встановлено у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, тобто 48,87 кв. м на одну особу.
Також хочу звернути вашу увагу, що Постановою встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів. До цього норми споживання цих послуг для надання пільг і субсидій встановлювалися органами місцевого самоврядування, – повідомила Алла Михайлівна.

Також Алла Михайлівна наголосила на необхідності інформування населення про всі зміни до порядку надання субсидій та пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Окрім того, спеціалісти департаменту відмітили, що у зв’язку із заходами, які вживаються для економії газу, норми, за якими будуть надаватися пільги та субсидії на споживання природного газу зменшені. У той же час норми споживання електроенергії збільшені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x