Долаємо осінню депресію

Долаємо осінню депресію

І знову на зміну яскравому, веселому, безтурботному літу приходить сумна осіння пора. Дні стають коротшими, прохолоднішими, і сонечко вже не радує нас своїми грайливими промінчиками… У більшості людей цей осінній період у першу чергу асоціюється з депресією, смутком. Зникає бажання кудись іти, щось робити. Єдине, про що ви мрієте, приходячи з роботи, — гарячий чай і перегляд улюбленого серіалу, загорнувшись у теплу ковдру. У таких випадках єдиним рятувальним варіантом буде фахівець під назвою «психолог» або «психотерапевт». Якщо ж депресія виражена не в занадто серйозній формі, її можна подолати самостійно, керуючись деякими нескладними порадами. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Фахівці в один голос стверджують, що основною причиною осінньої депресії є занадто мала кількість світла. Організм просто недоотримує дозу світла, так необхідного для вироблення достатньої кількості гормонів, що відповідають за емоційний фон. Уже давно було встановлено, що чим північніше живуть люди, тим більша кількість населення страждає на осінню депресію.
Намагайтеся виходити протягом дня на вулицю хоча б на 10 – 15 хвилин (можна робити це під час обідньої перерви). Пройдіться, подихайте свіжим повітрям, просто подивіться на небо. В офісі освітлення повинно бути не тьмяним — відкривайте жалюзі, щоб було світліше й офіс не нагадував підземелля.
Ви вже так звикли до різнобарвного літа з усім буйством барв, а восени все навколо сіро-чорне? Не проблема. Оточіть себе речами (бажано яскравими), що радуватимуть око й підніматимуть настрій. Якщо ж у вас на роботі суворий дрес-код, і таким чином ви змушені носити одяг витриманих тонів, підберіть як аксесуар яскраву сумку або червоний шарф.

Нерідко осіння депресія супроводжується і респіраторними захворюваннями. Тому поки ви ще не встигли підхопити ГРЗ, подумайте про профілактику заздалегідь. Для цього включіть у свій раціон цитрусові, які багаті на вітамін С, пийте чай із лимоном, хорошим засобом є настій шипшини. Головне — якомога більше рідини.
Бувають такі дні, що ви просто ніяк не можете змусити себе щось робити — просто сумно дивитеся на дощ за вікном, а на столі лежить величезна купа документів, які потрібно переробити. У таких випадках допоможуть різні стимулятори. Звичайно, найпоширенішим є кава, однак плюсів від її вживання значно менше, ніж мінусів. Тому не варто зловживати цим напоєм. Краще підберіть щось з більш натуральних препаратів: це може бути настоянка елеутерококу, яка добре зміцнює імунітет і додає сили, відвар шипшини або золотого кореня.

Дієта від депресії
Виявляється, що правильне харчування здатне творити справжні дива й повернути відчуття сонячного літа. Отже, всі байки про відвідані курорти розказані, відпускні фотографії переглянуті, а попереду – нічого, окрім зими й нових трудових подвигів.
Подібні перспективи зазвичай негативно позначаються на настрої, перетворюють життя в боротьбу за існування. Бабине літо лише посилює ці відчуття, адже в черговий раз нагадує про безповоротно минулу відпустку.
І от, щоб побороти нудьгу, люди починають інстинктивно шукати розради. За статистикою, у 80% випадків ми її знаходимо в їжі. Формула щастя стає гранично проста: чим більше з’їси, тим кращий буде настрій. Тому не дивно, що саме в осінні місяці люди накопичують більшу частину того, від чого потом з муками позбавляються навесні, сидячи на дієтах або у фітнес-центрах. Певна логіка в таких діях є: коли наша нервова система переживає напругу або черговий стрес, організм вимагає додаткової підтримки. Але це зовсім не означає, що будь-яка їжа допомагає нам пережити нервові моменти. Уже давно не секрет, що «заїсти» стрес можна, проте справа тут не в кількості, а в якості їжі. Правильне меню здатне не тільки підбадьорити, а й зберігати «літню форму» цілий рік.

Змінюємо раціон
Часто під час депресії людина втрачає не тільки бажання активно жити і радіти навколишнього світу, але і апетит. З настанням періоду депресії лікарі радять переглянути свій раціон на 3-7 днів. У цей час у вас мають бути такі продукти: м’ясо курки (бажано біле), індичка, яловича пе¬чінка, риба (тунець, форель, скумбрія, сардини) і морепродукти, яйця, свіже молоко й кисломолочні продукти, сир, велика кількість овочів (морква, солодкий перець, зелена цибуля, помідори, горошок, селера, спаржа, патисони), фрукти (банани, цитрусові, ківі) і ягоди (чорна смородина, журавлина), бобові (квасоля, чечевиця), пшеничні висівки, горіхи, приправи (розмарин, естрагон, базилік), темний шоколад, настої трав (звіробою, м’яти, материнки).
Під час депресій не рекомендуються алкогольні та газовані напої, хліб, жирна їжа (особливо фастфуд).

Є багато способів боротьби з депресією, але всі їх можна об’єднати і виокремити основні

Спосіб перший: не боротися взагалі, а покластися на най¬кращого, як кажуть, лікаря – час. Начебто від легкої депресії ще ніхто не помирав. Але чекати можна довго – це по-перше, також легка форма може перейти у важку – це по-друге. А тут уже без фахівця точно не обійтися.

Спосіб другий: клин клином. Стрес! Тут може знадобитися допомога сторонніх. У родичів, близьких це виходить найкраще. Можна просто запросити в гості свекруху на тиждень. Або розповісти чоловікові, як ви розважалися минулого літа, коли він їздив у відрядження. Хоча можна впоратися самостійно й швиденько влаштувати стрес своїми руками. Наприклад, сходити в магазин і витратити всі накопичення. Можливо, це миттєво відверне від обтяжливих думок, але депресія вже буде в чоловіка, свекрухи, дітей.

Спосіб третій: улюблений. Шопінг! Кожен сам знає, де лежить те, що йому потрібно, й скільки це коштує.

Спосіб четвертий: найздоровіший! Знову ж таки, кому що подобається. Але найкраще відійти від стереотипів і змінити шейпінг, який уже добряче всім набив оскому, на бокс або рафтинг! Звичайно, якщо можливості й засоби дозволяють. Але можна й просто поплавати в річці чи ставку. Відчуття не гірше. Повірте. Може, ви давно мріяли про спінінг або роликові ковзани? Саме час здійснити свою мрію. А може, ви не любите свого начальника? Тоді боксерська груша або похід в тир! Стрільба, між іншим, – відмінний спосіб для концентрації духу й скидання накопиченої негативної енергії. Причому спортивна майстерність і результативність значення не мають. Головне – участь.

Спосіб п’ятий: подорожі! Не обов’язково екзотика. У наш час Таїландом нікого не здивуєш. А от екскурсія по визначних місцях свого або сусіднього району може урізноманітнити відчуття. Однак дотримуйтесь при цьому правил безпеки. Прогулянка по місцях, де минуло дитинство, теж може приємно зігріти душу, особливо якщо зустріли однокласників чи друзів дитинства. Наприклад, колишню першу красуню класу, нині щасливу матір трьох дітей. Або друга дитинства, який захопленим поглядом і промовистими вигуками нагадає вам про вашу красу. Це непогано відновлює самооцінку, віру в себе й у прекрасне майбутнє.

Активна фізична діяльність – ворог депресії

Володимир КАЗМІРУК, головний позаштатний терапевт обласного управління охорони здоров’я ОДА:
– Осінь – сумна пора, і різкий перехід від веселого теплого сонечка до похмурої осені викликає смуток. Починається період адаптації, який може супроводжуватися болями, невдоволенням. Цей стан називається депресією.
Депресія – хвороба сучасності, оскільки люди теперішнього часу віддають перевагу телевізору, комп’ютеру чи машині, або ж полежати на дивані. А в такому разі порушується гармонія з природою, втрачається інтерес до всього. Основні симптоми депресії: втома, головні болі, невдоволення собою, порушення серцевого ритму, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
Однією з причин її виникнення восени є низька фізична активність. Лише завдяки активному способу життя можна перебороти депресію.
Найчастіше з цими проблемами стикаються люди, які надмірно інтенсивно працюють, розумово виснажені (наприклад, бізнесмени).
Боротися із депресією – це щоденна праця. Основні профілактичні заходи: збалансоване раціональне харчування та активні фізичні вправи. Щоб швидше прогнати цей стан, ні в якому разі не можна самому бути вдома.
Сум гарно розвіює похід в тренажерний зал, заняття на біговій доріжці, плавання в басейні. Можна робити різноманітні зарядки, долати пішки щоденно до 10 км, щоб тримати себе в тонусі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x