22 листопада – Всесвітній день відмови від покупок

22 листопада – Всесвітній день відмови від покупок

День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів по всьому світу. У цей день магазини отримують від 20 до 50 відсотків своєї річної виручки, а в масовій тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди.

Саме в цей день громадські активісти закликають максимально тверезо ставитися до своїх покупок і протестують проти суспільства споживання.

Ідея цього свята-акції зародилася в Америці в 1992 році. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле ласно (Kalle Lasn). На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового та бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах з високим рівнем життя проживає тільки 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони більше 80 відсотків всіх природних ресурсів Землі.

У 2001 році за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітній масштаб, День відмови від покупок крім Мексики, Канади і США пройшов ще в 55 станах. Нині до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав. В Україні це свято офіційно поки не відзначається.

Умови участі в цій акції прості — протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», Щоб привернути увагу громадськості. Акції являють собою мирні демонстрації в торговельних центрах, а також показ антирекламних роликів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x