З 2 жовтня температура в області знизиться

З 2 жовтня температура в області знизиться

Як повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, минулі вихідні знову відзначилися заморозками. Їх обумовив антициклон, який утворився в прохолодному повітрі після проходження циклону. Заморозки спостерігалися на сході області дві ночі поспіль, поблизу земної поверхні та на поверхні ґрунту інтенсивністю 2°, і місцями у повітрі – близько 0°. Такі ранні заморозки (вересень – початок жовтня) вважаються стихійним явищем, тому що вони можуть пошкодити незібрані врожаї і привести до значних збитків. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.

Варто нагадати, що зараз ми переживаємо період «малої осені», який триває з другої половини вересня до середини жовтня. З днем осіннього рівнодення (23 вересня) ночі стали помітно довшими, середня добова температура знизилася до +10–+12°. Вдень завдяки яскравому сонцю, ще може бути +20°, проте, вночі стало холодно. У цей період припиняється вегетація теплолюбних рослин, відлітають птахи, ховаються змії – земля наче закривається на зиму, щоб спати аж до Благовіщення (7 квітня). Погода в цей період також налаштовується на осінні зміни: значні коливання температури повітря, холодні ранки, тумани та мряку.

За прогнозом погоди до кінця тижня очікується періодичне чергування «хвиль» тепла та холоду на фоні сухої погоди. Так, наступні дві доби обіцяють бути досить теплими і сонячними, +12–+17° вдень, +4–+9° вночі. Із 2 жовтня похолодає, з північними вітрами до нас знову завітає арктичне повітря. Вдень максимальна температура становитиме +9–+14º, мінімальна вночі +1–+6º. У нічні та ранкові години на ґрунті та місцями в повітря заморозки 0–5º. За попередніми розрахунками, до кінця першої декади жовтня істотного похолодання та дощів не очікується. Також прогнозується морозна Покрова і «повернення тепла» в третій декадах місяця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x