Прогноз погоди від народного синоптика

Прогноз погоди від народного синоптика

Досить відомим є вислів про те, що люди найбільше довіряють метеорологам і астрологам, а вони їх за це найбільше обманюють. А ще кажуть, що синоптик, як і сапер, помиляється тільки раз… але щодня. Звичайно, це жарт, хоча в якійсь мірі є тут і частка правди, бо помиляються всі, де б хто не працював. Робити ж прогнози – справа невдячна, але потрібна. Про погоду «Новій Добі» розповів народний синоптик Володимир Бойко.

Літо порадує і сонцем, і дощем
Літню погоду прогнозувати досить важко. Якось бачив на власні очі, як, зустрівшись на ринку, люди з різних сіл розповідали, що напередодні в одному селі йшов дощ, в другому – злива, а в третьому – градобій. Ще в одному цього дня взагалі було сухо. Часто всі ці погодні явища можуть проходити одночасно й навіть в одному селі. Недаремно в народі існує давня приказка: «На Гапчиному городі йшов дощ, а на моєму – сухо».
Незважаючи на все вищесказане, прогнози робити потрібно, але опиратися варто не одну чи декілька прикмет, а відразу на цілий комплекс. Тож спробуємо визначитися.
Кажуть, коли літо сухе – купуй бджілку, а коли мокре – корівку. Цього року буде добре й бджілкам, і худобі, а відповідно і нам, бо погода почергово змінюватиметься.
За фенологічним визначенням, тривалість літа становить 76 днів: з 11 червня до 28 серпня. Складається воно з трьох сезонів: початок літа (26 днів) – з 11.06 до 7.07; повне літо (21 день) – з 28.07 до 28.08; спад літа (29 днів) – з 28.08 до 28.08.
Ранок в літню пору – до 8-ої години. День – з 8.00 до 16.00. Вечір – після 16-ої години. Найтепліший період – з 10.00 до 14.00.
Спекою вважається період, коли середня температура ночі і дня перевищує + 20 ° С у тіні. Жаркими називають дні, коли стовпчик термометра досягає + 30 ° С. Особливо жарко, коли температура в тіні сягає + 35 ° С і вище.
Цього року будуть ранні жнива. Існує повір’я, що розпочинати жнива в липні треба у вівторок чи четвер, але якщо на цей день не припадає церковне свято мучеників Петра і Павла. Також починати жнивувати можна в той день тижня, на який припало Різдво. Цього року це був вівторок.

Знайомий досвідчений агроном розповів мені, як заздалегідь до початку жнив визначити врожайність кожного поля. Треба взяти з поля в різних місцях декілька колосків, порахувати середню кількість зернин у колоску. Це й буде кількість центнерів зерна з гектара. Звичайно, орієнтовна. Бо той хліб, що в коморі, а не той, що на полі.
Улітку погоду визначити допоможуть навіть комахи. Всі знають невеличку червону комашку з сімома чорними крапками, яку називають ніжно й красиво «сонечком», «зозулькою», «божою корівкою». А нам вона визначить погоду. Взявши її на руку, спостерігайте: якщо вона полетіла з руки – на суху погоду, залишилася сидіти – погода не зміниться; повзає по руці – на негоду.
Метелики о цій порі року в сонячну погоду допоможуть визначити сторони світу. Сівши, вони складають свої крильця, щоб промені сонця падали на них зверху вниз. Як правило, зранку кінці крилець спрямовані на схід, в полудень – на південь, а ввечері – на захід.

Про що казала весна
По погоді цьогорічного січня було видно, що найтеплішим улітку буде період з 20.07 до 31.07.
6 травня (Юрія) – погода вказала, що рік буде врожайним.
13 травня (Ігнатія) і 24 травня (Мокія) свідчили про те, що літо буде в міру вологе.
24 травня (Мефодія і Кирила) – за прогнозами цих днів літо мало бути теплим, але з грозами. Можливі дощі в жнива.
За прогнозами 27 травня (Сидора) – літо буде тепле.
31 травня – Федота. Жаль, що цього дня йшов дощ, бо це прикмета до зниження врожаю фруктів.

Найтепліший місяць року
Літо досягло своєї вершини. Настав липень. Це буде найтепліший місяць літа. В порівнянні з червнем, у липні тільки другій половині місяця додасться тепла вночі, а вдень буватиме спекотно й жарко. Зачастять дощі, грози, можливий градобій.
Липень в давнину називали «дощовиком», «грозовиком» і «сінокосом»! Цієї пори цвіте дрібнолиста липа, з якої бджоли збирають цінний мед «липець».
При спекотному липні грудень буває морозним, а при прохолодному – м’яким, теплим. З погляду селянина, дощі потрібні до Івана Купайла, а опісля починалися жнива, і дощі були не потрібні, тому люди говорили: «Проси дощів до Івана, після Івана, й сам випрошу».
У цей час закінчуються запаси минулорічного зерна, тому й говорять, що в липні в коморі пусто, зате в полі густо.
З кінця липня літо помаленьку «котиться під гірку», до осені. Наші предки попереджували один одного, що з цього часу літо йде підстрибом (швидко), а зима настає перевальцем (помаленьку). Цим Указували, що літо швидко закінчиться Й настане осінньо-зимова пора.

У кожному місяці є дні, коли погода має стабільний характер. У липні це: числа до й після 10-го. В цей період часто йтимуть дощі. 20.07 і після цього дня теж часто дощитиме. А от уже після 25.07 найчастішою буде хороша погода. Соловей співає до Петра (12 липня), а зозуля – до Прокопа (21 липня). А з Афіногена (29 липня) пташки замовкають і вже не співають. Утім, не можу сказати, що це надто точні орієнтири.
В липні нормальними вважаються середньодобові температури на межі + 18 ° С … + 20 ° С. Найвищі температурні показники повітря були + 34 ° С … + 39 ° С у 1959, 2001, 2002 роках. А посухи в липні бувають Один раз на 10 – 12 років. Максимально дощовим буває липень 1 раз на 40 років. Об’єм води становить близько 800 м куб. на 1 га.
Перша половина місяця (1.07 – 15.07). Вітри переважатимуть західні й північно-західні, сталої та помірної сили. Температура повітря вночі перебуватиме на позначках від + 14 ° С до + 18 ° С, а вдень – від + 20 ° С до + 28 ° С. З 5.07 до 11.07 очікують поривчасті вітри, але в цей період буде підвищення температури, що триватиме до 15.07. Дощі випадатимуть рідко.
Прикметні дні:
3.07 Мефодія. Якщо цього дня йде дощ, то він може йти з перервами багато днів після цього.
6.07 Купальника. Цього дня збирають лікарські рослини, які в цей час мають найбільшу цілющу силу.
8.07 Февронії. Коли цього дня спекотно, то далі очікується ще багато спекотних днів.
10.07 Самсон. В цей день переважно йдуть дощі, тому його в народі називають Самсон-сіногній. В подальшому дощі бувають ще дуже часто.
12.07 Петра і Павла. Завжди тепло. З цього дня сонце повертається на зиму, а літо – на спеку. Коли на Петра сльота, то буде в літі багато болота. А ще казали: «Йшло до Петра – тепер до Різдва».
Друга половина місяця (16.07 – 31.07). Більше дмуть північно-східні слабкі та помірні вітри. З 19.07 по 26.07 вони посиляться до поривчастих. Буде нестійка погода, опади, незначне зниження температури повітря. Сонячних днів буде більше, ніж хмарних. З 27.07 по 30.07 зачастять опади. Друга половина місяця: температура вночі – в межах + 18 ° С … + 20 ° С. Вдень + 26 ° С … + 30 ° С. Дощі, зливи, град.

Прикметні дні.
19.07 Мокрини. Яка погода – такою буде й осінь. Дощ – осінь мокра. Сухо – суха.
20.07 Фросина. Переважно дощовий день, який започатковує негоду.
25.07 Прокла. На Прокла – великі роси. Сильні вранішні роси – на хорошу погоду. Над лісом туман – на дощ.
Народні прикмети для визначення погоди в липні:
– перед дощем не буває роси на траві й городині;
– корови мало п’ють води, вдень сплять – на дощ;
– розкумкалися вдень жаби – буде дощ;
– жаби стрибають по землі – перед дощем;
– хмари по небу тягнуться смугами – буде дощ;
– хмари біжать проти вітру – буде дощ;
– якщо під час сходу сонця стоїть духота, під вечір слід чекати дощу;
– грім гримить довго – негода встановилась надовго;
– глухий грім – до тихого дощу. Розкатистий – на зливу. Коли гримить коротко, різко й виразно – невдовзі розпогодиться;
– якщо на чистому небі блимає блискавка – після цього буде посуха;
– веселка з’явилася ввечорі – на гарну погоду. Ранкова – на негоду. Якщо веселку видно відразу після дощу, але вона швидко зникає, то буде хороша погода. А як тримається довго – чекайте на погіршення погоди чи негоду;
– перед негодою посилюється запах застійної води в ставках;
– лілія ледь піднімається вранці над водою, та й то із запізненням – після обіду буде дощ;
– у липні ще продовжується сінокіс, тож зазивали: «Кожен, хто доріс, поспішай на сінокіс».

Свято Івана Купайла
Нині Івана Купайла відзначають по-сучасному. Це свято більше для дорослих. Я згадую дитинство й традиції цього свята нашої місцевості (бо в різних регіонах є деякі відмінності). Напередодні свята, 6 липня, був напружений день підготовки: дівчатка з матерями збирали квіти й різнотрав’я: з них в’язали вінки. Хлопчаки заготовляли дрова для вогню, приносили велику гілку верби. Із сутінками розпочиналося свято: прикрашалася верба, навкруг якої в танцях кружляли діти. Співаючи обрядові пісні, стрибали через вогнище. Це тривало до світанку. Вербу всі дівчатка розбирали на маленькі гілочки, які кожна приносила додому на свої грядки – з надією, що будуть добрі врожаї городини. Для нас це було добре, веселе свято з традиціями та обрядами, в які ми щиро вірили. Багато хто з ностальгією згадує ті часи свого дитинства…
Народні прикмети на Івана Купайла:
– коли 7.07 гроза, то горіхи будуть пусті й їх буде мало. А якщо хороша погода – на них буде врожай;
– Купальська ніч зоряна – вродять гриби;
– велика роса на Івана – буде врожай огірків і горіхів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x