Черкаські державні установи об’єднались для боротьби з тіньовим ринком зайнятості

Черкаські державні установи об’єднались для боротьби з тіньовим ринком зайнятості

Проблеми «тіньової» зайнятості та виплат заробітних плат у «конвертах» у нашій країні, на жаль, на сьогодні залишаються досить актуальними. Використання найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин згубно впливає на економіку та особливо боляче б’є по трудових і громадянських правах осіб, які погоджуються працювати в «тіні». Побороти ці явища можна лише спільними зусиллями і самих найманих працівників разом з профспілковими організаціями і державних органів влади. Ефективні напрями реальної співпраці щодо зазначених питань обговорювались під час нещодавнього засідання «круглого столу», участь у якому взяли керівники Державної податкової інспекції у м. Черкасах, Управління Пенсійного фонду України, Центру зайнятості та Державної виконавчої служби. Про це «Новій Добі» повідомили в ДПІ у м. Черкасах.

Відкриваючи захід, заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Олег Коваль зазначив, що кожна з представлених на засіданні організацій використовує надані їй державою важелі та методи впливу і боротьби з тіньовою зайнятістю, заборгованістю з виплати зарплати та нарахувань і виплат з неї. За результатами аналізу поданої звітності з ПДФО та ЄСВ, проведеної фахівцями податкової інспекції, було виявлено, що 246 юридичних осіб продовжують виплачувати заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімуму. Внаслідок цьогорічної роботи інспекції 285 підприємств підвищили розмір зарплати, міський бюджет додатково отримав понад 2,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Матеріали щодо 136 підприємств наразі направлені до міської прокуратури та інших органів влади. На початок вересня цього року 13 економічно-активних підприємств міста мали заборгованість із заробітної плати на суму 5,9 млн грн, проте з початку року ця заборгованість скоротилася на 4,4 млн. грн. Значний рівень заборгованості з ЄСВ – понад 1,6 млн грн – мають 6 міських комунальних підприємств.

Очільники Управління ПФУ Тетяна Рожко та міського Центру зайнятості Оксана Щербак також наголосили на тому, що погоджуючись отримувати зарплату в «конвертах», люди самі собі руйнують майбутнє, а коли приходить час, то починають дивуватись малій пенсії та іншим соціальним виплатам.
За результатами проведеного заходу було прийняте спільне рішення про організацію належної взаємодії і обміну інформацією між державними органами щодо виявлених фактів виплати зарплати в «конвертах», виплати її нижче мінімального розміру та іншої інформації щодо тіньового ринку зайнятості, а також для суб’єктів господарювання будуть проводитись спільні виїзди бригад «Швидкої допомоги громадянам та бізнесу».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x