На цьому тижні в області очікується повернення тепла

На цьому тижні в області очікується повернення тепла

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, вже 5-ту добу поспіль на Черкащині відмічаються нічні заморозки. Вони тривають від 4 до 13 годин, їхня інтенсивність досягає: поблизу земної поверхні – 6º, на поверхні ґрунту – 5º, у повітрі – 4º морозу. Заморозки на початку жовтня такої інтенсивності й тривалості спостерігаються на Черкащині лише вдруге після 1979 р. Причиною заморозків є надходження холоду із північними вітрами в умовах малорухомого антициклону. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Як відомо, середня дата початку опалювального сезону на Черкащині – 15 жовтня. Але в цьому році, внаслідок ранніх похолодань, особливо холодних ночей, останні 4 доби спостерігалася середня добова температура нижче +8º, що вказує на необхідність розпочинати опалювальний період в більш ранні строки, особливо в дитячих закладах та лікарнях.

Потрібно враховувати, що пристосування організму людини до холоду проходить складніше, ніж до тепла, тому і економити на опаленні краще навесні, ніж восени. До того ж ті «повернення тепла», які очікуються в другій декаді жовтня і на початку листопада не будуть інтенсивними, здатними утримувати температуру в приміщеннях на рівні санітарно-допустимих норм.

За прогнозом, на поточному тижні погодна ситуація поступово зміниться: антициклон під натиском атлантичних циклонів відійде з Білорусії на північний Кавказ. Вітри над Україною зміняться на східні, а потім – південні. 7–8 жовтня спостерігатимуться помірно-теплі дні і холодні ночі: максимальна температура повітря вдень досягатиме +10–+15°, вночі заморозки 0..– -5°. Із 9 жовтня заморозки малоймовірні, очікується «повернення тепла»: температура вдень +12–+17º, вночі +2–+7°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x