На Черкащині хочуть збудувати сміттєпереробний завод

На Черкащині хочуть збудувати сміттєпереробний завод

Черкаська влада розпочала перемовини стосовно будівництва на території області сміттєпереробного заводу. З цією метою голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко провів зустріч із виконавчим директором міжнародної компанії OAK Utility Solutions and Development, яка має центральний офіс у Бахрейні, Гаретом Робертом Брауном. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.

Такий завод, каже інвестор, у разі введення в експлуатацію зможе переробляти 450-500 тонн сміття на добу (частину з якого, зокрема, скло, використовуватимуть повторно). Уже з нього далі виготовлятиме синтетичний газ для різноманітних генераторів та золу. Переконують: це буде стовідсоткова переробка з нульовим викидом на звалище. Тож у разі, коли обидві сторони дійдуть домовленостей, сміттєпереробний завод збудують упродовж 12–18 місяців. У його будівництво планують вкласти біля 80 мільйонів доларів інвестицій.
– Загалом є кілька ключових моментів щодо нашої технології, яка між іншим апробована в багатьох європейських країнах та в США, – сказав Роберт Браун. – Це чиста технологія, вона вже довела свою продуктивність у різних країнах. У першу чергу для нас важливо, аби наша технологія й наші заводи відповідали екологічним вимогам і не завдавали шкоди навколишньому середовищу.

Поки місцем для його зведення розглядають три міста – Черкаси, Умань та Смілу, утім, не виключають й інші. Усе, чого інвестори очікують від влади, – це зобов\’язання постачати сміття в задекларованому обсязі та дозвіл на його переробку. Закріпити свої наміри в майбутньому хочуть підписанням відповідного договору. Міський голова Черкас Сергій Одарич, який взяв участь у зустрічі, висловив побоювання стосовно того, чи буде робота майбутнього заводу рентабельною. На це Роберт Браун заявив, що компанія зацікавлена у тому, аби стати частиною українського ринку, а ризики для себе оцінюють як мінімальні.

Це не остання зустріч цієї компанії-інвестора та черкаської влади. Очільник області запропонував, аби більш предметно відпрацювати різноманітні питання, які виникають у обох сторін, створити спеціальну групу з числа фахівців облдержадміністрації, міської ради Черкас та безпосередньо представників цієї компанії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x