Черкаський офтальмолог радить, як зберегти зір

Черкаський офтальмолог радить, як зберегти зір

Щорічно у другий четвер жовтня в усьому світі відзначається Всесвітній день зору. 9 жовтня 2014 року його також відзначать і в Україні, адже він є складовою всесвітньої ініціативи з ліквідації сліпоти до 2020 року.

Основна мета відзначення заходу – привернути увагу населення до проблем пов’язаних зі здоров\’ям очей та своєчасно відвідувати офтальмолога і виконання нескладних правил, які допомагають зберегти хороший зір.

Про це «Новій Добі» повідомили в департаменті охорони здоровя Черкаської ОДА.

За словами головного позаштатного офтальмолога Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяни Гаврилюк, якщо людина зацікавлена в збереженні свого зору, немає яскраво виражених симптомів або ризику для захворювання очей, для підтримки здорового стану зору повинна відвідувати офтальмолога хоча б раз на рік. А от якнайшвидше відвідати лікаря-офтальмолога варто при таких симптомах:

• чорні крапки та полоси перед очима, що раптово з\’являються;

• спалахи світла;

• «пелена» перед очима, ореоли (кольорові кола навколо джерела світла);

• були травми очей або з’явився біль в очах;

• вип’ячування одного або обох очей;

• раптова поява косоокості;

• двоїння в очах;

• втрата периферичного зору.

Крім того, фахівець радить відмовитися від куріння, оскільки нікотин шкідливо впливає на зір. Також не слід забувати, що для підвищення гостроти зору необхідне раціональне харчування, зокрема: вживання достатньої кількості фруктів і овочів. Особливо корисними для зору є вживання чорниці й моркви, які сприяють поліпшенню зорових функцій. Взагалі для збереження гарного зору підійдуть будь-які продукти, що містять вітаміни А, Е, бета-каротин, лікопін та інші антиоксиданти.

– Однак, для збереження гостроти зору тільки правильного харчування недостатньо. Негативний вплив на наші очі чинять штучне світло, екрани телевізора і комп’ютера, віртуальні ігри, – наголошує Тетяна Гаврилюк. – Для того, аби Ваш орган зору міг витримати всі ці навантаження варто під час перегляду телепередач знаходитися на відстані не ближче чотирьох з половиною метрів від екрану кольорового телевізора. Також необхідно, щоб робоче місце було достатньо освітленим, світлове поле рівномірно розподіленим по всій площині робочого простору так, аби джерело світла не потрапляло прямо в очі. Тим, хто працює на комп’ютері, рекомендується використовувати сучасні монітори та якісні програми.

Крім того, під час робочого дня, щоб зняти напругу зору, просто необхідні невеликі перерви і нескладні вправи для очей. Також допомагають компреси і промивання очей чорним і зеленим чаєм, теплі примочки з відвару ромашки.

Головний офтальмолог області вважає, що дотримання правил гігієни очей з раннього віку і регулярне відвідування офтальмолога з профілактичною метою – запорука збереження гостроти зору на довгі роки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x