Коли запрацює закон про ідентифікацію та реєстрацію тварин?

Коли запрацює закон про ідентифікацію та реєстрацію тварин?

Як пояснив головний державний інспектор ветеринарної медицини Шполянського району Володимир Овчаренко, у звязку з прийнятим Законом України №1648 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» набирає чинності з 20.09.2014 року. Статтею 10 Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» передбачено ,що роботи з ідентифікації та реєстрації тварин ,що утримуються і розводятьс у господарствах фізичних осіб, здійснюється виключно за рахунок коштів держави. Попри те, що в багатьох подвір’ях шполян є чимало свиней , ринки району невдовзі можуть залишитися без м’яса. І причина цьому досить неординарна і не залежить від місцевої влади —немає чіткого механізму ідентифікації свиней. Вірніше, він є, і закон Президент України підписав про безкоштовну ідентифікацію тварин у приватному секторі, та от чомусь зміни до бюджету для виконання закону до цих пір не внесено. На ринках у м’ясних павільйонах все меншає продавців, а бажаючих купити м’ясо й сало — збільшується. Попит великий, а пропозиція знижується. Не важко передбачити, що в такій ритуації ціни, які й так не низькі, почнуть повзти вгору.

Про це «Новій Добі» повідомили в Шполянській РДА.

Зі слів головного державного ветеринарного інспектора району Володимира Овчаренка, ситуація з ідентифікацією свиней в районі патова — ідентифікаційні номери і документи приватники мають лише на 10 відсотків поголів’я свиней в районі. «Зміни до закону про ідентифікацію, — повідомив Володимир Олександрович, — вступили в дію ще 20 вересня. Тобто, господарі-приватники, які до цього не встигли за власний кошт отримати документи та ідентифікаційний номер на порося, з 20 вересня мають право все це отримати безкоштовно за кошти бюджету. Все ніби й правильно, та кошти в бюджеті на виконання закону ніхто не передбачив. Тож і виходить, що на ринку продавати не ідентифіковану худобу заборонено, а отримати документи на порося — теж у людей немає можливості». Головний державний ветеринарний інспектор пояснює, що видавати ідентифікаційні номери і реєструвати тварин шполянській установі в області запропонували «заднім числом», тобто 19-м вересня. Кілька десятків шполян таки отримали документи на тварин, аж доки до ветеринарів не навідалися УБОЗівці і не звинуватили лікарів та інспекторів у корупційних діяннях. «На сьогодні ми припинили надавати послуги з ідентифікації, —продовжує Володимир Овчаренко, — та людям від цього не легше. Не ідентифікованої худоби багато, гроші з бюджету на виконання змін до закону не виділяються, а жити людям за щось потрібно, дітей навчати, податки платити».

Подібна ситуація — у більшості. Кому пощастило і придбали на продаж ідентифіковану худобу — торгуватимуть, решта — сидітимуть вдома і чекатимуть, доки у високих кабінетах розберуться і доведуть почату й ніби дуже хорошу справу до логічного завершення. А допоки і шполянські ветеринари, і приватні підприємці пишуть звернення в область, до Державноі ветеринарної та фітосанітарної служби України ,до міністерства аграрної політики. Вірять люди, що у верхах розберуться, а якщо ні, то вже незабаром можемо стати свідками «м’ясного» бунту не лише в Шполі, а й в інших районах, бо там ситуація — ідентична шполянській.

Як найшвидше можна вирішити цю проблему, запитали у керівника ветеринарної установи? Як на мене сказав В.Овчаренко ,щоб уникнути соціальної напруги серед населення ,потрібно або відтермінувати цей закон на певний час ,поки вишукають кошти на фінансування робіт по ідентифікації тварин або надати тимчасово дозвіл ветеринарам видавати ветеринарні довідки про стан здоров’я тварин без проведення ідентифікації та реєстрації тварин . Але це питання можливе лише при волі вищих чиновників.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x