Чим будемо грітися взимку?

Чим будемо грітися взимку?

У магазинах, які продають пристрої для обігріву помешкань, нині людно. Менеджер одного з таких черкаських спеціалізованих магазинів, Андрій, каже, що торік у цей передопалювальний сезон покупців було втричі менше. Про це “Нова Доба” дізналася від власного кореспондента.

Причина всім відома: «братня» Росія веде проти нас не лише кровопролитну війну, а й газову. Тож українці, зважаючи на перспективу обмеженого газопостачання, змушені шукати виходу з ситуації й намагаються підготуватися до зими так, щоб у помешканнях було більш-менш тепло.

Найбільше цим клопотом переймаються, звичайно, городяни, чиї будинки «прив’язані» до централізованої системи теплопостачання. Коли включать тепло й наскільки теплими будуть батареї – цілком залежить від комунальників. У найгіршому разі можна, звісно, й буржуйку в кімнаті облаштувати та опалювати її старими газетами, але якось воно трохи неестетично…

Найпростіший і найдешевший спосіб зігрітися – купити електрообігрівач. Зараз їх на ринку – хоч греблю гати: від традиційних масляних до новітніх інфрачервоних. Різноманіття моделей і широкий ціновий діапазон багатьох покупців заганяє в сумніви: який же обігрівач підійде найкраще? Як зауважує менеджер Андрій, потрібно обрати такий, щоб і достатньою мірою обігрівав приміщення, й не шкодив здоров’ю.

– Традиційний масляний обігрівач можна придбати від 400 гривень і вище, навіть до 3 тисяч, – розповідає Андрій. – До слова, попит на них збільшився ще влітку. Такий обігрівач працюватиме як повноцінна батарея та справно зігріватиме кімнату, однак споживає чимало електроенергії. Особливість інфрачервоного обігрівача в тому, що він нагріває не тільки повітря, а й предмети навколо – людей, речі, стіни. Енергоспоживання такого обігрівача на 30 відсотків менше, ніж масляного, але що далі від обігрівача, то холодніше. Ціна такого засобу для обігріву досить кусюча, бо стартує від 1 тисячі гривень. З найдешевших обігрівачів – тепловентилятор. Коштує від 100 гривень, однак сьогодні вибір їх у магазинах не широкий. До того ж, ефективність такого обігрівача тільки тимчасова – допоки він працює.

За словами Андрія, особливий інтерес у споживачів викликають нині плівкові конвекторні обігрівачі, схожі на звичайну скатертину. Такого дешевого обігрівача можна повісити на стіну, а коли потреба в ньому відпаде, просто скатати в рулон і прибрати в комірчину. Правда, годяться вони здебільшого для локального обігріву конкретного місця.

Усіма цим засобами для обігріву можна було б задовольнитися, якби не одне якби. Якби вони працювали, скажімо, на сонячній енергії, а не на електричній. Уже нині в країні починаються проблеми з автоматичним відключенням струму (вибиванням пробок) внаслідок переходу населення на електробойлери – пристрої для підігріву води. І енергетики, й комунальники звертають увагу на ахіллесову п’яту вітчизняної енергосистеми – слабку потужність трансформаторів, внутрішньобудинкових і внутрішньоквартирних електромереж, які додаткового навантаження просто не витримають – перегорять.

Дехто з експертів припускає, що в умовах стрімкого збільшення використання людьми електрообігрівачів та електрокотлів проблема аварійного вимикання електрики може набути загальнонаціонального масштабу й поставити країну на межу ще й електричного колапсу, який доповнить газовий.

Тим часом в інформаційно-консультаційному центрі ПАТ «Черкасиобленерго» вважають, що ніякого колапсу не станеться й звертаються до споживачів електричної енергії свідомо й відповідально зменшити енергоспоживання в пікові години (з 19 до 21). Іншими словами, якщо в ці години одночасно не прасувати, не прати білизну, не дивитися телевізор, не гріти кімнату обігрівачем, то все буде добре. «Для кожної області є встановлені конкретні ліміти потужності. У випадку, якщо область перевищить споживання електричної енергії, в дію введуться графіки аварійних відключень. У зв’язку з цим, ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє споживачів області про можливе тимчасове припинення електропостачання населення», – йдеться на сайті товариства.

У сільській місцевості, особливо ж там, де підведений природний газ, у людей інші клопоти. Ті, хто користувався газом і для обігріву, й для приготування їжі тепер подумують про те, щоб залишити газ лише на кухні, а зігріватися по-старинці грубкою. Це легко зробити тим далекоглядним громадянам, хто з пришестям газу грубку з хати не викинув. Вантажівка готових нарубаних дров коштує сьогодні 3 тис. грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x