У Чорнявці вирощують особливі сосни

У Чорнявці вирощують особливі сосни

Клонову плантацію сосон із поліпшеного насіннєвого матеріалу вирощують у Чорнявському лісництві Чигиринського лісгоспу. Коли дерева почнуть плодоносити, лісівники тут зриватимуть шишку, щоб отримати посадковий матеріал з поліпшеними генетичними властивостями.

«Сіянці з насіння таких дерев матимуть підвищену біологічну стійкість до хвороб, шкідників. А для Чигиринського лісгоспу, де ще не так давно гуляли піски, це особливо важливо», – розповів директор ДП «Чигиринське лісове господарство» Роман Фендюр.

Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Клонова плантація була створена у 2012 році з посадкового матеріалу, вирощеного спеціалізованим підприємством на замовлення чигиринських лісівників. «До сосни звичайної прищепили живці з елітних дерев з поліпшеними генетичними властивостями. Це так звані, «плюсові» дерева, які ростуть по всій Україні. І тепер ми матимемо їхній генетичний матеріал, що сприятиме покращенню насаджень», – говорить лісничий Чорнявського лісництва Володимир Нелез.

Маленькі прищеплені дерева були розсаджені на площі понад 2 га, за 5 5 метрів одне від одного. Це потрібно, щоб сосни не тяглися вгору, а навпаки кущилися і давали якомога більше шишок. За клоновою плантацією ретельно доглядають, щоб не було бур’янів і шкідників. А от «свої» елітні шишки зможуть збирати лише за кілька років, коли плантація почне плодоносити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x