Незалежні профспілки допікають «Азоту»

Незалежні профспілки допікають «Азоту»

Оплачені мітинги, що організовуються під прохідними, настільки набридли хімікам, що вони попросили про допомогу. Група оплачених мітингувальників на останній такій акції заважала нормальному виробничому процесу. черговий мітинг фактично заблокував проїзд до однієї з прохідних. У результаті цього були зірвані планові навчання з техніки безпеки. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі ПАТ «Азот».

25 листопада близько 300 осіб пікетували центральну прохідну черкаського ПАТ «Азот» та облдержадміністрацію з вимогами відновлення роботи найбільшого хімічного підприємства Черкащини, припинити «антипрофспілкову політику» власника «Азоту» Дмитра Фірташа та його судової суперечки з «Черкасиволоканалом».

На «Азоті» впевнені, що підприємство використовують для того, щоб зібрати якомога більше голосів на виборах, що відбудуться у грудні.
Для політичної пропаганди в Черкасах, де незабаром відбудуться перевибори депутатів ВР, знову обрано одне з найсильніших підприємств Черкас – ПАТ «Азот». Хіміки вже звикли до людей з прапорцями різних кольорів та майже не звертають на них уваги, але сьогодні були нові кольори.

Зранку 25 листопада, близько 80 осіб, переважно люди похилого віку та молодь, зібралися біля ПАТ «Азот». Малоорганізована групка людей, «висадилась» з автобусів і розгорнула прапори нікому невідомих організацій «Демократичні профспілки» та «Народна солідарність».

Очевидці зізнаються, що шоу, яке влаштували демонстранти було досить млявим. Все було як зазвичай: покричали, погрілися… У виступах – переважно радянська риторика. «Буржуї погані, вся влада – народу». Не вистачало Леніна та броньовика.

У промовах лунали малоперевірені цифри та факти, які, м’яко кажучи, не відповідають дійсності: починаючи від кількості працівників «Азоту» і закінчуючи тим, що нині їх нібито скорочують та не виплачують зарплату. Організатори навіть не читали останніх новин про підприємство. Не знають скільки тут працює людей. Метою ж цієї дивної акції біля найбільшого та найуспішнішого в області підприємства, яке забезпечує своїх працівників найвищою зарплатою та повним соціальним пакетом, напевне, було переконати самих же працівників підприємства, що їм треба терміново «рятуватися» і «шукати захисту» саме в цих нещодавно створених профспілках.

Та все б було нічого, але цього разу «театр» оплачених демонстрантів реально завадив роботі підприємства. Через те, що на приватній території знаходилися сторонні люди, планові навчання з техніки безпеки було призупинено. Гніву заводчан не було меж.
Активістам «Азоту» вдалося особисто поспілкуватися з мітингувальниками, коли вони йшли до автобусів. У відвертій розмові люди зізнавалися, що насправді вони не входять до лав цих профспілкових організацій, і що мітинги для них виключно «заробіток». Деякі взагалі не з Черкас. На запитання про те, як правильно називаються їхні організації, люди тільки розгублено переглядались, а потім розгорнули прапор, щоб прочитати. Та це й не дивно, що можуть робити в нещодавно створеній профспілці пенсіонери, студенти чи підлітки?
Відповідь на це запитання банальна – люди погодилися мерзнути за гречку та гроші. За обіцянками їм мають видати від 90 до 300 гривень за участь у трьох мітингах (на площі 700-річчя, «Азоті» та Соборній площі біля облдержадміністрації). Як слушно зауважила одна з дівчат: «Своїх 60 гривень ми вже точно відробили», а гречку, за свідченнями очевидців, вони отримали відразу після першого мітингу – її привезли машиною прямо на площу.

– На сьогодні в Україні офіційно зареєстровано близько 140 профспілок, багато з яких мають у своїх рядах тільки 2 особи: голову і його заступника, – коментує ситуацію голова обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Володимир Шепель. – У період передвиборної агітації діяльність подібних організацій, які начебто борються за права трудящих, активізується. Але про що може йти мова, якщо колективний договір «Азоту» один з найкращих серед промислових підприємств України, а профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості нараховує 11 мільйонів осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x