Письменника Михайла Іванченка вітали з 90-літнім ювілеєм

Письменника Михайла Іванченка вітали з 90-літнім ювілеєм

Жителя Гусакового, талановитого прозаїка й поета, художника й краєзнавця, члена Національної спілки письменників України, лауреата літературних премій ім. Василя Симоненка та Юрія Горліса-Горського віншували в місцевій загальноосвітній школі. Про це розповідає власний кореспондент «Нової Доби».

Досить просторий як для сільської школи, вестибюль раптом зробився тісним від великої кількості гостей, які осіннього дня 18 листопада завітали сюди привітати юві¬ляра. Не кажучи вже про школярів, прибули на гостини до Михайла Григоровича краяни, побратими по духу, письменники, вільні козаки, представники громадських організацій і влади.
До щирих привітань долучилися, зокрема, заступник голови Черкаської обласної ради Василь Касян, голова Звенигородської районної ради Валентин Мельничук, заступник голови Звенигородської райдержадміністрації Руслан Каюк, сільський голова Гусакового Володимир Теліженко, голова обласної організації Національної спілки письменників України Валентина Коваленко, секретар НСПУ Сергій Пантюк.
Здоровлячи ювіляра, промовці із захопленням говорили про незламність духу Михайла Іванченка, котрому волею долі випало бути остарбайтером, тоді – в’язнем гітлерівського концтабору, а насамкінець – таборів сталін¬ського ГУЛАГу. В цих пекельних жорнах він жодного разу не зламався, не втратив людської й національної гідності, не пожертвував своєю любов’ю до України, не втратив віри в свій народ і його майбутнє. Дякували Михайлові Іванченку й за його козацький дух, і за щедрий ужинок, який він створив і передав нащадкам, – повнозерне правдиве Слово. «Усе моє життя – в моїх книжках», – відгукувався на те Михайло Григорович.
Ювіляру бажали міцного здоров’я і щасливого, сповненого натхнення довголіття. Зворушений увагою, ювіляр із вдячністю прийняв Почесну грамоту Черкаської обласної ради, відзнаку районної ради й районної державної адміністрації «За заслуги перед Звенигородщиною», орден Богдана Хмельницького від холодноярських козаків, а від спілки письменників України – оригінальну спілчанську медаль і сигнальний примірник книжки Михайла Іванченка «Багряні журавлі», виданої за сприяння обласної організації НСПУ й обласної ради.
Цього ж дня черкаські письменники провели дві творчі зустрічі з учнями міських шкіл Звенигородки. Валентина Коваленко, Анатолій Горбівненко, Володимир Ткаченко, Оксана Галає ва, Світлана Горбань, Олекса Озірний, Людмила Солончук, Сергій Пантюк (єдиний з Києва) читали свої поетичні твори, ділилися спогадами про дитинство й юність, розповідали, як у їхні серця ввійшов наш славетний земляк Тарас Шевченко.
Вийшли, по суті, своє¬рідні уроки з літератури рідного краю, на яких школярі мали змогу поспілкуватися не з «книжними» письменниками, а живими, зримими, й пройнятися їхнім шанобливим ставленням до українського слова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x