Як спалити зайві калорії й не нашкодити здоров’ю

Як спалити зайві калорії й не нашкодити здоров’ю

Подолати одвічну проблему допоможуть помірна активність і правильне харчування.

Природою закладено, щоб людина харчувалася її дарами. Овочі та фрукти, злаки, риба й морепродукти, молочна продукція, м\’ясо різних сортів обов\’язково мають бути на столі кожної людини. Тільки тоді можна бути здоровою фізично й духовно, бути у формі й чудово почуватися. «Нова Доба» про це дізналася від власного кореспондента.

Годі й казати, що їжа від їжі відрізняється. Навіть така корисна селера може бути шкідливою. Тому, відповідаючи на запитання «Як правильно харчуватися?», можна зазначити кілька моментів:

*Овочі, фрукти, злаки, гриби і ягоди мають бути екологічно чистими, тобто вирощеними в регіонах, що не забруднені промисловими або радіоактивними відходами. У процесі дозрівання врожаю не застосовувалися різні гербіциди і добрива (крім гною).
*Риба й морепродукти мають бути виловленими в чистих акваторіях і відповідати державним санітарним нормам.
*М\’ясо слід вживати з тварин, які харчувалися природною для них їжею без зловживання гормонами росту та інших концентратів.
*Молоко та інші продукти молочної групи виготовляються з сировини від здорових тварин, які харчувалися екологічно чистими травами.
*Навіть якісний і хороший продукт можна зіпсувати в процесі приготування. Здоровою їжею можна вважати ту, яка зазнала щадної термічної обробки або залишилася сирою, такою, якою вона є. У сирому вигляді можна вживати практично всі фрукти, ягоди, соки з них, деякі овочі. Молоко краще пити пастеризоване, якщо ви віддаєте перевагу парному, то тільки від корови, яка регулярно проходить ветеринарний огляд.
*М\’ясо, рибу, морепродукти та субпродукти (печінка, легені) можна запікати в духовці, готувати в пароварці або мультиварці, тушкувати, варити. Якщо бажаєш смаженої їжі, то здоровою її не можна назвати аж ніяк.
*Порушуючи тему правильного харчування, не можна забути про воду. Щодня слід випивати близько 1,5-2 л рідини. Це має бути чиста, бажано джерельна або тала вода, негазована, яка чудово втамовує спрагу й очищає організм.

Швидко скидати вагу небезпечно

Існує багато способів, як швидко скинути вагу, проте всі вони мають низку жорстких протипоказань і побічних ефектів. Про них важливо знати перед тим, як погодитися сісти на дієту або почати дотримуватися посту, перетворюючи кожен день на розвантажувальний.
• Порушення в роботі ендокринної та травної систем. Річ у тому, що радикально позбавляючи себе джерел корисних і поживних речовин, жорстко обмежуючи прийом їжі, ти так чи інакше не набираєш потрібного щодня об\’єму корисних і поживних речовин. Від цього починає страждати, у першу чергу, ендокринна система. Занадто часті й тривалі дієти та пости здатні привести до анорексії (психофізичний розлад організму, неможливість прийомів їжі) або булемії (психофізичний розлад організму, неможливість засвоїти з\’їдене).
• Ефект неваляшки. Організм, який у стресовому стані починає відчувати виснаження і знищувати запасений жир, після припинення дієти засвоює їжу вдвічі, а то й утричі краще. При цьому велика її частина починає йти в жирові відкладення – адже організм починає побоюватися повторення голодування і бажає до нього підготуватися. Це слід врахувати і намагатись виходити з дієти поступово, а не різко, як радять деякі дієтологи.
• Втрата гомеостазу. Гомеостаз – це відчуття, коли добре виспався, смачно поїв, почав займатися цікавою і улюбленою справою. Сідаючи на жорстку дієту й навіть усвідомлюючи її користь для зовнішності, добровільно позбавляєш себе гарного настрою. Якщо контролювати негатив від недоїдання – то все буде гаразд, проте якщо зриватися на оточення – можна нашкодити особистому й соціальному життю.

9 приємних та простих способів спалити зайві калорії

Катайтеся на велосипеді

Поки погода дозволяє, не втрачайте можливості осідлати залізного коня: поїдьте на велосипеді по продукти або в гості. Скільки калорій спалює велосипед? 15 хвилин у спокійному темпі допоможуть спалити 102 калорії. Отже, крутіть педалі!

Гуляйте перед сніданком

Не поспішайте відразу з ліжка сісти за стіл. Краще прогуляйтесь трохи, а потім поснідайте. Дієтологи стверджують: немає нічого кращого для «розгону» метаболізму, ніж ранкова прогулянка. 20 хвилин позбавлять вас від 105 калорій.

Ходіть по сходах

Забудьте про ліфти. І при будь-якому зручному випадку ходіть по сходах. Підйом вгору дозволяє спалювати 10 калорій у хвилину, а спуск – на третину менше. За бажання можна заощадити на абонементі в спортзал.

Частіше смійтеся

Дані наукових досліджень доводять: одна хвилина щирого сміху позбавляє 1,3 калорій. Виходить, вечірній перегляд комедійних телепередач – не таке вже й даремне заняття. Головне – не супроводжувати його поїданням чіпсів або бутербродів.

Не сідайте

Спалювати калорії можна, навіть очікуючи прийом у стоматолога або розмовляючи по телефону. Звичайно, усе це комфортніше робити сидячи, але корисніше не поспішаючи ходити або хоча б стояти.

Додайте прянощі

Усім відомо, що приправи можуть зробити нудну дієтичну їжу цікавою і вишуканою, не підвищуючи її калорійність. Крім того, багато спецій поліпшують метаболізм. Наприклад, червоний перець підвищує температуру тіла, змушуючи організм спалювати більше калорій.

Чоловічі радощі

Боулінг, більярд або риболовля … коли чоловік запрошує розділити з ним ці розваги, не поспішайте відмовлятися. Усі ці, на перший погляд, неактивні види дозвілля позбавляють у середньому від 100 калорій на годину.

Шопінг

Під час походу по магазинах калорії тануть, як морозиво на сонці. Доведено, що за годину в торговому центрі жінка проходить не менше 2,5 км. Добре для фігури, але може бути болісно для сімейного бюджету.

Водні процедури

Ще один варіант спалити калорії. Лазня дуже корисна для оздоровлення організму. На кожен грам поту, який випаровується, організм витрачає більше 80 калорій. Регулярні відвідування лазні помітно прискорюють обмін речовин. Крім того, з організму виводяться шлаки і токсини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x