Нацбанк вводить в обіг монети «70 років визволення України від фашистських загарбників»

Нацбанк вводить в обіг монети «70 років визволення України від фашистських загарбників»

Національний банк України вводить в обіг 21 жовтня 2014 року пам’ятні монети номіналами 20 та 5 гривень, присвячені визволенню України, яка опинилася в епіцентрі війни СРСР з нацистською Німеччиною та її союзниками. Українською землею прокотився руйнівний воєнний вал – міста і села були знищені, економіка зруйнована, людські втрати обчислювалися мільйонами. Воєнні дії відбувалися на території України протягом 40 місяців, битва за Україну складалася з 11 стратегічних і 23 фронтових операцій та завершилась 28 жовтня 1944 року повним звільненням її території від гітлерівців.

Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі Управління Національного банку України у Черкаській області.

Монету номіналом 20 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса в чистоті – 62,2 г, діаметр – 50,0 мм, тираж – 2 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби – Ag 925, маси в чистоті – 62,2 і логотипом Монетного двору Національного банку України.
Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, якість карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети рифлений.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким написи – УКРАЇНА/5 ГРИВЕНЬ/2014. У центрі розміщено рядки з вірша Павла Тичини: Я ЄСТЬ НАРОД,/ЯКОГО ПРАВДИ СИЛА/НІКИМ ЗВОЙОВАНА ЩЕ НЕ БУЛА./ЯКА БІДА МЕНЕ,/ЯКА ЧУМА КОСИЛА! -/А СИЛА ЗНОВУ РОЗЦВІЛА…/ПАВЛО ТИЧИНА, праворуч від яких зображено польовий букет з волошок, колосся та червоного маку (використано тамподрук) та розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.
Нацбанк вводить в обіг монети «70 років визволення України від фашистських загарбників»
На реверсі монети розміщено стилізовану композицію: дві жіночі фігури як уособлення скорботи та радості на тлі карти України (праворуч) та написи: 28/ЖОВТНЯ/1944, 22/ЧЕРВНЯ/1941 (ліворуч), ВИЗВОЛЕННЯ/УКРАЇНИ/ВІД ФАШИСТСЬКИХ/ЗАГАРБНИКІВ (унизу).

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
Скульптори: Анатолій Дем’яненко, Володимир Дем’яненко.
Пам’ятні монети номіналами 20 та 5 гривень є дійсними платіжними засобами України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

З питань придбання монети звертатись до Управління Національного банку України у Черкаській області (м.Черкаси, вул. О.Дашковича, 23).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x