Канівські лісівники заготовили 2 тонни жолудів

Канівські лісівники заготовили 2 тонни жолудів

1300 кг жолудів дуба звичайного і 700 кг дуба червоного заготовили цього року працівники Канівського лісгоспу. Також зібрали 348 кг насіння горіха чорного і поповнили запаси насіння липи та акації.

– Тепер жолуді дуба звичайного, або ж черешчатого, висіють в короби. А навесні вже матимуть сіянці, – розповідає інженер лісових культур підприємства Інна Жила. – Раніше для зимового зберігання жолуді закладали у спеціальні ями. Після такої перезимівлі їх діставали навесні та сіяли в розсадник. Однак нині, від такої практики стали все частіше відмовлятися. У коробах жолуді перебувають у більш природних для них умовах. Рівномірний розподіл по площі запобігає їх псуванню. До того ж ранньою весною, коли розпочинається процес самовідновлення жолуді в коробах вже ніхто зайве не турбує, а тому вони проростають швидше та мають більшу схожість. Це в свою чергу дозволяє отримати якісний садивний матеріал та зменшити затрати по догляду за посівами в розсадниках.

За словами лісівників, цьогорічна врожайність дуба червоного була як завжди високою, на відміну від дуба звичайного. Останній рано осипався, і велика частка жолудів була непридатною для посіву. Тож довелося добре потрудитися, аби виконати планові показники. Втім, знаючи таку особливість, лісівники щороку намагаються дбати про садивний матеріал про запас. Тому сіють більше від потреби. Якщо не знадобиться для посадки – використають на продаж. У будь-якому випадку опиняться у виграші, адже на дуб завжди є попит.

Про це «Нова Доба» дізналася в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Не забувають і про інші породи. Насіння дуба червоного, горіха чорного, липи та акації навесні висіють на розсаднику. Отримані сіянці використовуватимуть для посадки та доповнення.

Втім головна заготівельна кампанія, за словами директора Канівського лісгоспу Олександра Ігнатюка, ще попереду. У грудні розпочнуть заготівлю шишки, адже сосна головна лісоутворююча порода на теренах лісгоспу. У планах підприємства зібрати 9 тонн шишки. Тож роботи попереду ще багато.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x