Черкаських дівчаток безкоштовно вакцинують проти раку шийки матки

Черкаських дівчаток безкоштовно вакцинують проти раку шийки матки

Черкащанкам пропонують щеплення від раку шийки матки. На це з міського бюджету спрямували близько мільйона гривень. Проте містянки не поспішають іти до лікарів. Адже існує чимало міфів про ризик від щеплень проти раку шийки матки. Чи потрібно його робити і чим воно загрожує – у викладі Вікторії Хамази. Далі – спеціальний репортаж.

Жанна, хвора: «Я прийняла чотири курси лазерної терапії. Прогресу за 4 сеанси ще немає. Але надія є. І я вірю, що буде все добре».
44-річній Жанні місяць тому діагностували рак шийки матки. Говорить: тяжкої недуги можна було б уникнути. Щеплення від вірусу папіломи могло змінити все.

Жанна, хвора: «Була б у моїй молодості така вакцина, то, звісно, я б зробила. Була б спокійнішою. У мене є донька. Якщо буде можливість, я обов’язково їй пораджу, бо це життя… і це потрібно робити».

Щодня в Україні від раку шийки матки помирає 6 жінок. Тяжку недугу викликає вірус папіломи. Він передається статевим шляхом або ж спадково.

Віктор Парамонов, головний лікар Черкаського обласного онкодиспансеру: «Це єдиний рак, де друга стадія, яка одразу йде за першою. Зважаючи на можливості сьогоднішнього лікування, вже має обмежені перспективи на життя та на одужання точно».
Запобігти зараженню, говорять медики, можна. Потрібно зробити щеплення.

Віктор Парамонов, головний лікар Черкаського обласного онкодиспансеру: «Це прорив у реальній профілактиці онкозахворювань і безпосередньо раку шийки матки».

Щеплення від вірусу папіломи, що викликає рак шийки матки, роблять у три етапи. Лікарі говорять: вакцина гарантує 100% захист від передракових уражень. Цьогоріч такі щеплення роблять і в Черкасах. На це з міського бюджету спрямували близько мільйона гривень.
Ольга Палійчук, лікар-гінеколог-онколог: «Звичайно, це препарат для первинної профілактики раку шийки матки. Тобто до інфікування, першого статевого контакту. Вакцинація може проводитися жінкам за їхнім бажанням, але вони повинні обов’язково пройти огляд у гінеколога, щоби зрозуміти, чи немає в них патології. Обов’язково береться мазок на типові клітини».

Нині в Черкасах безкоштовно вакцинували понад 500 дівчаток, віком від 9 до 12 років. Лікарі кажуть: їх могла б бути більше. Проте навколо диво-вакцини ходить чимало чуток. Та лікарі запевняють: щеплення врятувало життя вже не одній черкащанці.

Пані Любов щеплення врятувало від тяжкої недуги. Жодних побічних ефектів, говорить жінка, не було.
Любов, вакцинована: «Боляче не було, ніяких побічних ефектів, як температури, погано не було. Задоволена й хотіла б зробити цю вакцинацію своїй доньці, щоб убезпечити її надалі».

Щеплення проти вірусу папіломи, що викликає рак шийки матки, проводять у спеціальних медкабінетах.
Анжеліка Тимошенко, медсестра: «Вакцина запакована стерильно, немає ніякого розповітрення. Перед вакцинацією все відкривають. Зберігається в холодильнику при температурі +4 градуси».

Нині лікарі активно закликають як жінок, так і чоловіків зробити щеплення від вірусу папіломи людини. Адже від недуги не застрахований ніхто.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x