Скільки коштує черкаський дитсадок?

Скільки коштує черкаський дитсадок?

Коли настає пора віддавати дитину в дитсадок, батькам хочеться знайти саме такий, де було б тепло, цікаво й затишно, де вихователі були б добрими й професійними, де б малюка смачно годували. Словом, щоб дитина була щасливою, а з нею – й батьки. Однак, вибираючи дитячий дошкільний заклад, батьки ще й дізнаються, наскільки «дорогий» той чи інший дитсадок і чи все там чесно. Сподіваємося, що порушена тема зацікавить наших читачів і ми отримаємо відгуки про дитсадки (хороші й не дуже) в різних куточках Черкащини. Адже тема важлива – про дітей. А вони – наше майбутнє.

«Найголовніший наш спонсор – це батьки», – каже завідувач дитсадка Юлія Хижняк
Дошкільний освітній заклад №89 «Віночок» Черкаської міської ради – один з найкращих у місті. Не лише якістю виховання і матеріальним оснащенням, а й прозорістю використання позабюджетних коштів, тобто грошей спонсорів і батьків. Адже надто батькам, яким зазвичай нічого не шкода для своїх дітей, важливо знати, що їхні кошти йдуть за призначенням. Тож завідувач «Віночка» Юлія Хижняк без вагань погодилася роз’яснити схему фінансування закладу. Очевидно, так відбувається і в усіх дитячих садочках області…

Розпочнемо з вартості харчування в дошкільних установах, яка на Черкащині визначається рішеннями місцевої влади. Батьки сплачують у містах 50% цієї вартості, а в селах – 30%. Тож ціна харчування в різних населених пунктах області відрізняється, але не набагато. До того ж, кожен дитячий заклад намагається залучити благодійників і спонсорів, які можуть збагатити меню малюків.

– Щорічно вартість харчування переглядає департамент освіти Черкаської міської ради й, звісно ж, підвищує, бо цього вимагає інфляція, – розповідає завідувач дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу №89 «Віночок» Черкаської міської ради Юлія Хижняк. – Це здійснюється відповідно до санітарних норм та інструкції з організації харчування, де є всі розклади меню, картотека страв, літнє й зимове меню, яке затверджує санітарно-епідеміологічна служба міста.
За словами Юлії Володимирівни, з 1 березня 2014 року в їхньому дитсадку вартість харчування на день для дітей садових груп становить 11,54 грн, для ясельних – 9,22. Оскільки батьки сплачують 50%, то їм це обійдеться відповідно 5,77 грн. і 4,61 грн. Батьки платять лише за ті дні, коли дитина була в дитсадку. Діти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, харчуються безкоштовно (за рахунок міського й державного бюджетів).

– Щоквартально й за весь рік наші медичні сестри підраховують відсоток виконання норм харчування, – роз’яснює завідувачка. – За 9 місяців цього року ми виконали норми харчування на 62 відсотки. Якби дитина отримувала 100 відсотків норми харчів, то ця сума мала б бути вдвічі більшою. Додаткового харчування в нашому дитсадку немає, опитування батьків не виявило такого бажання. Хоча в деяких дитсадках Черкас за рахунок батьків організовано покращене харчування.
Юлія Хижняк запевняє, що діти в дошкільному закладі харчуються тричі на день, меню збалансоване, страви смачні. Словом, вихованці не голодні.

У «Віночку» 285 дітей, які розподілені на 12 груп. Нині в середньому заклад відвідує 210 – 230 осіб щоденно. Дитсадок великий, тож потребує значних коштів на утримання й повноцінне функціонування як освітнього закладу.
– Фінансування міської ради йде лише на заробітну плату працівників, оплату комунальних, телекомунікаційних послуг і харчування дітей, – показує документи Юлія Володимирівна. – На все інше (предмети, матеріали, обладнання й інвентар) виділили лише три з половиною тисячі гривень на рік. Із них профінансовано дві тисячі шістсот гривень за торішній борг – вартість ремонту холо-дильного обладнання на кухні. Отри-мали ще 300 гривень для медикаментів. І все. А в нас існує багато потреб, адже в кожній із дванадцяти груп є туалетна кімната, кухня, іграшки. Періодично ламаються крани, унітази, стають непридатними лампочки, каналізаційні труби й меблі. Потрібно придбати постільну білизну, рушники, канцтовари, миючі засоби… Не передбачені кошти й на ремонти.

Завідувачка дитсадка каже, що багато років їм допомагають спонсори. Це й бізнесмени, й депутати, й підприємства міста. У подарунок дитсадок отримав, зокрема, мультимедійний проектор і екран, степплатформи для занять фізкультурою, комплекти постільної білизни, в декількох групах замінили вікна. Також заклад дружить з управлінням ДСНС України в Черкаській області, яке завжди надає автобус для поїздок, дарує ялинки на Новорічні свята. Завдяки Програмі соціально-економічного та культурного розвитку міста замінено значну частину вікон.

– Але найголовніші спонсори – це наші батьки. На жаль, нікуди від цього не подінешся, – говорить керівник закладу. – Здаючи дитину в дитсадок, батьки сплачують благодійний внесок. Коли раніше держказначейство працювало в нормальному режимі, то ці кошти перераховувалися на спеціальний фонд. Ми виписували рахунки на ті речі, які хотіли придбати, казначейство сплачувало за них із нашого ж фонду. Але з 2012 року такі рахунки держказначейством не сплачувалися. Виходило так, що в нас є кошти, але немає можливості щось придбати.

Тому на зібранні ради закладу, яка складається з 12 батьків (з кожної групи по представнику) й 12-ти працівників, вирішили створити батьківську касу, що буде контролюватися та використовуватися на нагальні потреби дитсадка. Щоб усі батьки знали, куди спрямовано кошти, у бухгалтерію дитсадка щомісячно здаються всі відповідні документи (чеки, акти виконаних робіт) для своєчасного обліку придбаних матеріалів, а звіти вивішуються в батьківському куточку. Те, що потрібно придбати дітям для навчально-виховного процесу, вирішується колективом батьків у кожній групі разом із вихователем, який повідомляє про потреби в канцтоварах, дидактичних матеріалах, іграшках і т.д.
– У вересні ми здали 100 гривень, щоб забезпечити дітей усім необхідним на рік. А щомісяця, окрім коштів на харчування, ще здаємо по 10 гривень. Так ми вирішили на батьківських зборах у групі, – долучилася до розмови член ради закладу Альона Кузьмінська, донька якої вже кілька років відвідує дитсадок «Віночок». – Цих коштів вистачає на миючі засоби, лампочки, квіти на свята, інші витрати. Прозоріше, ніж у нашому садочку, ця робота не ведеться ніде. Всі папери завжди доступні для кожного.
– Надзвичайно вдячна нашим батькам за плідну співпрацю. У нас великий дитсадок, і всі батьки дуже хороші. Цього року завдяки їм відремонтували басейн, повністю замінили чашу, поручні, а це велика й затратна робота, – хвалиться Юлія Хижняк. – Адже так хочеться, щоб наші діти мали всі умови для розвитку й виховання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x