У Черкасах відзначатимуть Всесвітній день боротьби з інсультом

У Черкасах відзначатимуть Всесвітній день боротьби з інсультом

За підтримки Департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради 27 – 29 жовтня в місті вже всьоме проходить акція до Всесвітнього дня боротьби з інсультом. ЇЇ мета – привернути увагу людей до різних факторів ризику, що призводять до інсульту. Попри поширену думку, що ця хвороба вражає лише людей пенсійного віку, її жертвами дедалі частіше стають молоді люди, робота яких пов’язана з великими навантаженнями та емоційними стресами.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. Це важке і дуже небезпечне судинне ураження центральної нервової системи, яке може призвести до тяжкої інвалідизації та навіть смерті. Згідно із статистикою, в Україні кожні 5 хвилин стається новий інсульт і кожні 12 хвилин від нього помирає одна людина. 30 – 40% хворих помирають протягом першого місяця, а з тих, хто вижив, до повноцінного життя повертається тільки 10 – 20%. Інсульт загрожує кожному шостому жителю планети, тому життєво важливими є питання профілактики, визначення симптомів та методів лікування інсультів.

Про це «Нова Доба» дізналася з власних джерел.

До дня Всесвітньої боротьби з інсультом на базі комунального закладу «Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги» 20 жовтня 2014 року було проведено науково-практичну конференцію за участю провідних фахівців України, а саме: доктора медичних наук, професора й завідувача кафедри неврології та рефлексотерапії Національної медичної академії післядипломної освіти Н.К.Свірідової, кандидата медичних наук, доцента кафедри неврології Київського національного медичного університету ім. О.О. Богомольця В.С.Мельника. Насамперед фахівцями були порушені питання щодо профілактики лікування та реабілітації хворих на інсульт.

А от під час самої акції, яка зараз проходить в Черкасах, усі охочі черкащани матимуть змогу виміряти артеріальний тиск, дізнатись, чи входять вони до групи ризику. Крім того, кваліфіковану консультацію з питань здорового способу життя й профілактики інсульту надають лікарі-спеціалісти – сімейні лікарі, терапевти, ендокринологи, невропатологи. Волонтери Української Асоціації боротьби з інсультом роздають черкащанам листівки-пам’ятки про убезпечення від інсульту.
Інсульт легше й дешевше попередити, ніж лікувати. Затрати на лікування та реабілітацію досить високі. Тому основне завдання організаторів – спонукати людей дбайливо ставитися до свого здоров’я. Вони хочуть, щоб кожен черкасець (особливо молодого й середнього працездатного віку), звертав увагу на свій спосіб життя, стреси, підвищений тиск, шкідливі звички, надмірну вагу тіла, порушення дієти (значний вміст жирів тваринного походження, низький вміст рідини), малорухомий спосіб життя, генетичну схильність (інфаркт або інсульт у одного з батьків).

За даними Міністерства охорони здоров’я України, в 2013 році близько 130 тис. українців перенесли інсульт, при цьому 39,5 тис. з них померли. Кожна п’ята людина, яка перенесла інсульт, стає інвалідом. Щорічно в Черкаській області реєструють понад три тисячі випадків гострих порушень мозкового кровообігу. В місті Черкаси в 2012 році – 824 випадки, в тому числі з гіпертонічною хворобою – 332 особи, з них 57 працездатного віку; в 2013 році – 924, в тому числі з гіпертонічною хворобою 367, з них 151 працездатного віку; за 9 місяців 2014 року – 609, в тому числі з гіпертонічною хворобою 267, в працездатному віці – 48.

– Внаслідок порушення мозкового кровообігу у хворого можуть раптово з’явитися слабкість та/або порушення чутливості однієї половини тіла (обличчя, рука, нога), розлади мовлення та/або розуміння мови, обмеження полів зору, нестерпний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, нудота та блювання. Інсульт належить до невідкладних станів і від того, якими будуть дії протягом перших годин і днів від початку захворювання залежить подальша доля хворого, а нерідко – і його життя. У разі появи ознак інсульту не слід чекати, поки вони самі минуть, чекати на дільничного лікаря або самостійно їхати до поліклініки. Варто негайно викликати карету швидкої медичної допомоги, – розтлумачує Наталія Яковлєва, головний позаштатний невропатолог департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради, завідувач неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу КЗ «Третя Черкаська міська лікарня».
У Черкасах відзначатимуть Всесвітній день боротьби з інсультом
Однак дуже важливо, куди саме буде госпіталізовано хворого. Ціною великих зусиль на базі КЗ «Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги» було створено неврологічне відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу (спочатку на 30 ліжок, а потім на 60), відділення нейрореанімації на 6 ліжок (для хворих у критичному стані), а також нейрохірургічне відділення, де проводяться оперативні втручання.

Крім того, лікарня має необхідні діагностичні засоби, включаючи томограф (КТ і МРТ), ангіографічну операційну, рентгенівські апарати та ультразвукові апарати, цілодобову лабораторію тощо. Команда лікарів постійно приділяє значну увагу підвищенню рівню кваліфікації та дотриманню міжнародних стандартів якості. Лікування у спеціалізованому інсультному відділенні дозволить зменшити ризик смерті, запобігти багатьом ускладненням і поліпшити шанси на усунення порушень, спричинених інсультом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x