90 р. від дня народження Івана Шмига

90 р. від дня народження Івана Шмига

Народився 27 листопада 1923 року в селі Чорнобай (тепер селище міського типу Чорнобай, Черкаської області). Закінчив семирічну школу, вступив на навчання в фабрично-заводське училище при Новокраматорському машинобудівному заводі ім. В. І. Леніна. Працював токарем. В Червоній Армії з грудня 1943 року. В діючій армії з жовтня 1944 р. Був поранений.

Перше бойове хрещення Іван Шмиг отримав під містом Гніздно (Польща). Рота, в якій служив молодший сержант Шмиг, обійшовши озеро, взяла ворога в кільце. За мужність, проявлену в цьому бою, Іван Шмиг був нагороджений Орденом Червоної Зірки.

Командир відділення 990 стрілецького полку (230-та стрілецька дивізія, 5 ударна армія, 1-й Білоруський фронт) молодший сержант Шмиг особливо проявив себе в ході Берлінської операції.

В кінці квітня 1945 року він разом з відділенням переправився через річку Шпрее, безшумно зняв вартового, що охороняв міст через річку, і ввірвався до ворожої траншеї. В рукопашному бою та гранатами був знищений розрахунок протитанкової зброї. На ходу були обірвані дроти до вибухівки, що була розташована на опорах мосту. Противник зробив спробу відбити втрачені позиції. Бій тривав дванадцять годин. За цей час через міст переправились основні сили дивізії. За мужність і відвагу, проявлені в цьому бою, Іван Миколайович Шмиг був нагороджений другим орденом Червоної Зірки.

30 квітня 1945 року в вуличному бою в Берліні на перетині Альтякобштрассе та Орланієнштрассе гітлерівці побудували дот. Весь простір перед дотом на двадцять метрів був абсолютно пустим та прострілювався. Та Шмиг знайшов вихід з положення. На його прохання сапери підірвали одну вцілілу стіну, що рорзташовувалася напроти зруйнованого будинку. Стіна завалилась до самого доту. З настанням темряви молодший сержант наблизився до доту і закидав його гранатами, знищивши ворожий кулемет з обслугою. Потім зі своїм відділенням ввірвався в будівлю імперської друкарні, що була зайнята гітлерівцями, і в рукопашному бою знищив чотирьох солдат противника. Відділення блокувало двері в приміщення першого поверху і в підвал і зайняло оборону. За наказом молодшого сержанта Шмига було зроблено пролом в підлозі. В підвалі виявилось багато гітлерівців. В ході бою більше п\’ятдесяти гітлерівців були знищені гранатами, а тридцять солдат та офіцерів здались в полон. Відділення заволоділо опорним пунктом ворога і дало можливість іншим підрозділам полку значно просунутись вперед.

Наказом Президіуму Верховної Ради СРСР від 15 травня 1946 року за мужність, відвагу та героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими військами, молодшому сержанту Шмигу Івану Миколайовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням Ордена Леніна та медалі «Золота Зірка» (№ 7084).

Після війни Іван Шмиг був демобілізований. Жив та працював в смт. Чорнобай. Помер 19 серпня 1984 року.

На честь Героя в рідному селищі Чорнобай щорічно проводиться футбольний турнір району, а також названа одна з вулиць селища.

90 р. від дня народження Івана Шмига

Великий майстер східних бойових мистецтв Брюс Лі народився 27 листопада 1940 року в США, в місті Сан-Франциско. У дитинстві та юності Брюс був досить слабким, але в кіно грав зовсім протилежні ролі. Втомившись боятися інших підлітків, Брюс Лі зайнявся бойовими мистецтвами, і до цього у нього проявився хист. Він опанував ази кун-фу всього за три дні, хоча зазвичай на це йдуть довгі тижні занять.

Пізніше Брюс Лі опанував й інші види єдиноборств, швидко знаходячи в них найкращі сторони. Він навіть створив свій власний стиль в кун-фу, який назвали «Випереджаючий кулак». Але сам Лі не вважав цей стиль самостійним, оскільки багато його елементів можна було побачити навіть у вуличних бійках.

Брюс Лі закінчив технічну школу Едісона, вступив до Вашингтонського університету, там і зустрів свою майбутню дружину Лінду.

«Ключ до безсмертя — це в першу чергу прожити життя, гідне пам\’яті» – Брюс Лі

Перші ролі Брюса Лі були зіграні в телесеріалах. Після успішного старту акторської кар\’єри Брюс Лі відкрив свою школу бойових мистецтв.

Брюс Лі став кумиром всіх хлопчаків світу після своїх ролей в повнометражних фільмах. Помер він через безглузду випадковість. 20 липня 1973 року Брюс випив таблетку від головного болю, яка і викликала набряк головного мозку. Зі смертю Брюса Лі пов\’язано чимало домислів, що перетворилися буквально на легенди.

90 р. від дня народження Івана Шмига

В 1095 році на соборі в Клермоні папа Урбан II закликав до хрестового походу проти сельджуків, які захопили Святу землю і шляхи паломництва в Малій Азії. До 1096 року було зібране багатотисячне ополчення, переважно з селян і бідних рицарів Північної і Центральної Європи, котре не мало ні коней, ні запасів продовольства і влаштовувало по дорозі на Схід жорстокі єврейські погроми, розбоєм здобуваючи собі провіант. Більша його частина була перебита ще в Європі, а решта загинула в Малій Азії від рук сельджуків. Слід за бідняками в Святу землю направилось зібране по всій Європі рицарське військо, котре очолили імениті сеньйори, в тому числі брати французького і англійського королів. В 1097 році воно з\’єднались в Константинополі з візантійською армією, і влітку 1099 року воїни Хрестові взяли штурмом Єрусалим, де заснували головну державу хрестоносців – Єрусалимське королівство, першим правителем котрого став герцог Нижньої Лотарінгії Готфрід Бульонський, який взяв собі титул \”заступника Гроба Господнього\”.

1895 рік — Альфред Нобель підписав свій заповіт, по якому його майно поступає до фонду Нобелівскої премії.

В 1992 році — у Відні пожежа охопила палац Хофбург.

Від вогню постраждали Великий і Малий зали, де в 1814-15 роках проходили засідання Віденського конгресу, два гобелени 18 ст., але пожежним вдалося врятувати сам палац і сусідні Національну бібліотеку та Іспанську школу верхової їзди з 69-а дорогими породистими кіньми.

1971 року – радянська космічна станція \”Марс-2\” досягла планети, але спеціальний посадковий модуль розбився об її поверхню, ставши, однак, першим предметом з Землі, що досягнув Марса.

Народилися:

У 1701-му — Андерс Цельсій, шведський астроном, геолог і метеоролог. Андерс Цельсій є широковідомим сьогодні завдяки термометру зі стоградусною шкалою, який отримав його ім‘я (термометр зі шкалою Цельсія або термометр Цельсія) і використовується в більшості країн світу. Сам Цельсій називав його «прикрасою» або приладом, що дозволяє побачити \”якою мірою теплішає чи холоднішає в кімнаті\”. Спершу Цельсій визначив точку кипіння води як нуль градусів, а точку танення криги як 100 градусів. Після смерті Цельсія у 1744 році шкалу перевернув М. Штремер (відтоді 0 градусів – температура плавлення льоду, а 100 – кипіння води).

1863 року — Ольга Кобилянська, видатна українська письменниця, активна діячка жіночого руху Буковини.

У 1918-му народився Борис Патон, вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів.

1953 рік — Борис Гребенщиков, поет, музикант, лідер групи \”Акваріум\”.

В 1960 році — Юлія Тимошенко, політик та державний діяч, прем\’єр-міністр України. Ю. Тимошенко – 15-й та 18-й Прем\’єр-міністр України (у 2005 році і з 18 грудня 2007 року), лідер партії \”Всеукраїнське об\’єднання \”Батьківщина\” та однойменного блоку Кандидат економічних наук. Перша жінка Прем\’єр-міністр в історії незалежної України. Брала активну участь у Помаранчевій революції. За версією американського журналу Форбс у 2005 році визнана однією з трьох найвпливовіших жінок у світі.

1963-й – Володимир Машков, російський кіноактор («Любов на острові смерті», «Катя Ізмайлова», «Ліміта», «Американська дочка», «Злодій», «Мама», «Російський бунт», «Американська рапсодія»), режисер («Сирота казанська»).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x