Покупці на черкаських ринках переплачують через підробні ваги

Покупці на черкаських ринках переплачують через підробні ваги

– Як на стихійних так і на офіційних базарах невідомо звідки, але масово з’являються підробні і потенційно шкідливі для здоров’я – через матеріал, із якого їх виготовлено – ваги. До них немає жодних документів, всередині упаковки може бути лише папірець із мобільним телефоном для зв’язку у випадку претензій (як правило, він не відповідає) та інструкція, ламаний переклад на якій рекомендує у випадку чого звертатися до виробника у провінції Гуанджоу.
Ваги виготовлені з пластику вторинної переробки – потенційно небезпечного, щоб зважувати на них продукти харчування. За дослідженнями, проведеними ДТ «Укрметртестстандарт», цей факт є доведеним.
– Фактично це іграшки або побутові вагові пристрої: точних показів добитись від них неможливо, вони не відповідають вимогам технічних регламентів ЄС та ДСТУ, не занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до застосування в Україні – тож фактично вагами не є, – зазначає начальник відділу повірки і метрологічної атестації засобів вимірювальної техніки механічних та лінійно-кутових величин ДП «Черкасистандартметрологія» Валерій Рядінських. – Якщо справжні ваги – виробництва України, Європи, того ж Китаю (але занесені до державного реєстру), коштують від 600 грн., вартість цих – 3 долари. Звичайно, їх масово купують продавці ринків області, переважно стихійних. І це в той час, коли офіційні виробники вагів часом закривають виробництво через відсутність попиту. Крім того, ці підробні ваги дають широкі можливості для обважування, якими продавці й користуються.
І, навіть якщо продавець добросовісний і приносить нам такі ваги з метою перевірити точність їх показів (що обов’язково повинно проводитись один раз на рік), ми не можемо їх повірити, тому що вони не підлягають повірці.
Тому ми рекомендуємо продавцям звертатись до нас за інформацією про ваги, які занесені до держреєстру, аби не придбати підробку, а покупцям – звертати увагу на справжність вагів, на яких зважуватиметься їхня покупка. Справжні ваги повинні мати маркування, що містить товарний знак виробника, заводський номер, клас точності, найбільшу та найменшу границі зважування, та державне клеймо, що захищає ваги від можливості доступу до механізму їх регулювання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x