Хвороба, від якої не можна застрахуватися

Хвороба, від якої не можна застрахуватися

Пневмонія – це хвороба, для якої характерний запальний стан легенів, що впливає перш за все на мікроскопічні повітряні міхурці, що мають назву альвеоли. Зазвичай причиною є інфікування вірусами чи бактеріями, значно рідше іншими мікроорганізмами, деякими медичними препаратами та іншими хворобами, такими як автоімунні захворювання. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Щороку на пневмонію хворіють близько 450 мільйонів людей, сім відсотків населення планети; вона також стає причиною близько 4 мільйонів смертей. Хоча Вільям Ослер в ХІХ столітті назвав пневмонію «водієм ешалону смерті» поява антибіотикотерапії та вакцин у ХХ столітті значно збільшила кількість людей, що виживають після захворювання. Тим не менш, в країнах що розвиваються, а також серед людей похилого віку, дуже молодих та тих, що мають хронічні захворювання, пневмонія залишається основною причиною смерті.

Пневмонія починається, як правило, раптово. Спочатку людина відчуває легке нездужання, потім температура тіла підвищується до 39-40 градусів і тримається незалежно від прийому жарознижуючих засобів, на тлі чого виникає сильний озноб, стає холодно. Хворого вкладають у ліжко та вкривають ковдрою. Кашель спочатку виникає дуже сухий, пізніше з\’являється в\’язка мокрота. Загострюється біль при диханні, зазвичай на боці ураженої легені, за грудиною, який посилюється навіть при слабкому кашлі. Дихання з самого початку хвороби спостерігається прискорене, як би поверхневе, шкіра на обличчі й тілі набуває синюшного відтінку. Також спостерігається загальна слабкість, рясне потовиділення, сон постійно переривається. Часто хвороба супроводжується сильним головним болем, вираженою задишкою, нудотою і навіть блювотою.

При пневмонії середньої тяжкості необхідне обмеження жирів, вуглеводів і кухонної солі. Рекомендується включити в раціон продукти з підвищеним вмістом кальцію. Крім того, потрібно приймати вітаміни. Для зменшення інтоксикації призначається рясне тепле питво, в першу чергу напоїв з високим вмістом вітамінів С і А.
Обов\’язково потрібно вживати кефір, сироватку і інші продукти, що сприяють нормалізації кишкової мікрофлори та діяльності кишечника. Адже згубний вплив на шлунково-кишкового тракту надає прийом антибіотиків. Їсти краще всього 5-6 разів на день, їжу вживати приготовлену на пару, рубані котлети, рибу і овочеві пюре.

При важкому перебігу пневмонії в перші кілька днів захворювання краще рідка їжа (супи, відвари, бульйони), солодкий чай з травами, соки.
При перших ознаках поліпшення і появи апетиту вводять м\’ясні пюре, яйця некруто, сир, можна давати печені яблука і груші та ін.

Якщо вчасно не розпочати лікування, можна отримати серйозні ускладнення, що призводять, зокрема, до летального результату. Іноді лікарі призначають комп\’ютерну томографію, дослідження проводиться при неефективності лікування, затяжному характер хвороби. На снованіі результатів може бути діагностований туберкульоз.

Профілактика: загартовуємо організм

Профілактика пневмонії — це, перш за все, загартовування. Щоб в легенях відбулося запалення потрібно 3 моменти:
щоб інфекція (бактерії, віруси і т.д.) потрапила в легені;
щоб кількість цих мікроорганізмів було достатньо великим;
щоб знизилися захисні сили організму.

Інфекція потрапляє в легені дуже багатьом людям, але у більшості з них це не призводить до запалення легенів, тому захисні сили їх організму на достатньому рівні. Якщо людина добре переносить перепади температури, переохолодження, ймовірність пневмонії стає менше, хоча і не виключається.

Первинна профілактика складається з:
1) Загальногігієнічних заходів
– оздоровчі заходи на виробництві (покращення вентиляції, опалення, боротьба з пилом, шкідливими газами, різкими коливаннями температури).
2) Заходів особистої профілактики (заняття фізкультурою – ранкова та виробнича гімнастика з включенням дихальних вправ; загартовування організму за рекомендацією лікаря – фізична праця на свіжому повітрі, прохолодний душ, обтирання холодною водою, припинення паління).
3) В період епідемії грипу протиепідемічних заходів, які складаються з активної та пасивної імунізації проти вірусної інфекції, раціональне лікування гострих респіраторних захворювань осіб з факторами ризику щодо розвитку легеневої патології і з хронічними захворюваннями органів дихання (протизапальну, антибактеріальну, десенсибілізуючу терапію, фізіотерапевтичні методи).

Вторинна профілактика спрямована на затримку подальшого прогресування захворювання, попередження розвитку ускладнень та загострень. Вона включає цілий комплекс лікувально-профілактичних заходів, які проводитимуться в реабілітації – поліклініці – стаціонар –поліклініка – санаторій.
Обстеження хворого із використанням результатів клінічних, інструментальних, лабораторних досліджень дозволяє лікарю обґрунтовано підготувати план профілактичних заходів індивідуально для кожного хворого.

Особливу увагу треба приділити профілактиці пневмоній у літніх і людей похилого віку, бо в цьому віці знижений імунітет, зменшені екскурсії грудної клітини «що різко погіршує вентиляцію легенів, в більшості випадків є кілька» супутніх «захворювань (цукровий діабет, ожиріння та ін), які викликають гіпокинезію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x