Черкаські школярі вчилися стріляти зі зброї

Черкаські школярі вчилися стріляти зі зброї

16-річний Артем Бараннік із Черкас учора вперше в житті зробив кілька пострілів із вогнепальної зброї. Школяр зізнається: при натиску на курок відчував страх і водночас певну гордість – у майбутньому юнак планує захищати Батьківщину в лавах Збройних сил України. «Нова Доба» про це дізналася в ОДА.

– Ми отримали дуже хороший досвід, – сказав одинадцятикласник. – Досі я ніколи не тримав у руках справжньої зброї, а зараз з’явилося відчуття того, що я мав справу з чимось дуже важливим. Одразу ж найбільшою складністю став шум під час стрільби, через це й з’являлося відчуття певного страху. Уявляю собі як на полі битви, де з усіх сторін стріляють… Не настільки важко тримати автомат і натискати на курок, як перебороти це внутрішнє хвилювання.

Стрільбі з автомата Калашникова діти навчалися на полігоні в Оршанці під пильним наглядом фахівців із обласного військового комісаріату та навчального центру підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби. Навички з вогневої підготовки здобували 60 учнів випускних класів із шести черкаських шкіл – № 22, №24, № 17, № 18, №28 та гімназії №9. Такі тренування відбулися в рамках проведення уроку «Захист Вітчизни».

– Подібні навчання зі стрільби корисні тим, аби кожен юнак сьогодні розумів, що він майбутній вояк, який в будь-який час у разі необхідності візьме до рук зброю, – зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, який ініціював проведення для школярів такого нетрадиційного уроку. – Але й використовувати її слід тільки за призначенням, – захищаючи рідну Україну. Можливо когось із майбутніх випускників такий урок надихне й він стане опановувати військову справу.

Загалом же, на думку очільника області, нині слід збільшити тривалість навчально-польових зборів, які проводять для старшокласників кожної весни після закінчення вивчення предмету «Захист Вітчизни», із кількох днів до двох тижнів та запровадити значок «Готовий захищати України» для тих, хто б здавав певні військово-спортивні нормативи. Із відповідними пропозиціями обласна влада звернулася до Міністерства освіти і науки України.

– Такі заходи повинні бути систематичними, оскільки більшість із цих хлопців підуть на службу до Збройних сил України й вони мають володіти певними навичками застосування зброї, – зазначив заступник обласного військового комісара Олег Захаренко й розповів про те, які настанови перед навчальними стрільбами давав школярам. – Перш за все, я хлопцям сказав, що це не гра контр-страйк, а реальне життя й бойова зброя. Після того як вони постріляли, вони погодилися, що не все так просто: одна справа, коли дивишся на це все в телевізорі й зовсім інша, коли сам виконуєш вправи зі зброєю. Це не так просто попасти в мішень, яка знаходиться в полі, при тому, що це не ворог, який біжить проти тебе з автоматом…

Наступного разу навчальні стрільби проведуть уже весною після закінчення вивчення курсу «Захист Вітчизни» під час польових зборів. Як розповів директор департаменту облдержадміністрації Валерій Данилевський, тоді до них залучать близько двох тисяч старшокласників, у яких відсутні медичні протипоказання.

– У нас вже розроблений графік проведення таких зборів, зараз ми тільки погоджуємо його з військовим комісаром та військовими частинами, – додав він.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x