Місто як гра: черкасці отримали натхнення для змін

Поглянули на місто по-новому і запропонували ідеї для його розвитку учасники програми «Майстерня громадської активності» разом із містянами. 8 листопада в Художньому музеї відбувся масштабний міжнародний захід «PlayСтейшн: місто як гра», темою стало поліпшення життя в місті через співтворчість його жителів. Близько сотні учасників програми з України, Польщі і Білорусі презентували результати соціальних і культурних ініціатив, реалізованих у своїх містах. Про це «Нова Доба» дізналася з власних джерел.

Тематичні майстер-класи, інсталяції та вуличні акції відвідали в суботу близько трьохсот черкащан. Третій поверх музею нагадував своєрідне місто зі станціями/районами, де кожен гість знайшов для себе щось цікаве – від традиційних етно-співіві танців до інсталяції про раціональну вуличну рекламу. Крім того, живе спілкування безпосередньо з творцями змін – молоддю з трьох країн-сусідів – надихнуло містян, і вони ставили багато питань.
Панельна дискусія про те, як зробити місто кращим місцем для життя зібрала так само близько сотні зацікавлених. Не лише слухали, а й активно ставили питання Андрієві Шуляру – відомому архітектору, урбаністу, активісту, координатору міжнародного архітектурного фестивалю CANactions (Київ), співзасновнику урбан-руху Lypneva.com та Клубу Архітектурного Кіно (Львів), Тетяні Попович – координаторці освітньо-мистецької лабораторії klaster.in.ua та арт-директору Народного дому «Збоїща», Марті Гавінек-Дагаргулії – експертці з роботи з локальними громадами та активізації населення для розвитку міста, фасилітаторці Колегії Теодора Хойса, тренерці програми «Майстерня громадської активності», Сергію Одаричу – міському голові Черкас, голові регіонального відділення Асоціації міст України. Крім того, після дискусії міський голова презентував в рамках майстер-класу проект «Черкаси – місто для людей».

Організатором заходу є «Майстерня громадської активності» (maysternya.org) – програма неформальної громадянської освіти молоді, яка діє вже восьмий рік, об’єднуючи молодь України, Польщі і Білорусі в прагненні змінити оточення на краще. Щороку учасники разом із кваліфікованими тренерами вчаться втіленню в життя власних ініціатив. Особливістю є те, що спілкування відбувається рідними для кожного з учасників мовами. Цього року також стартував новий формат програми – креативний компонент, учасники якого творять зміни через використання потенціалу соціального мистецтва.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x