Восени кімнатні рослини люблять переїжджати

Восени кімнатні рослини люблять переїжджати

Люди, котрі не мають великого досвіду в догляді за кімнатними рослинами, щоосені постають перед однією незрозумілою на перший погляд проблемою. Температура за вікном знизилась. Погода стоїть сира, а земля в горщиках постійно пересихає. Навіть часте поливання не дає бажаного ефекту. Досвідчені ж квітникарі знають просте пояснення цьому загадковому явищу. За літо рослини розрослися і більше не вміщаються в ємності, в якій жили раніше. Отже, настав час пересадити їх у більший горщик. Робити це потрібно обережно і правильно. «Новій Добі» повідомив власний кореспондент.

Пора міняти «квартиру»

Як розповіла продавець кімнатних рослин на Черкаському ринку Марина Петрівна, пересаджування кімнатних рослин буває двох видів.
– Якщо потрібно лише збільшити об’єм горщика, в якому перебуває рослина, зовсім не обов’язково повністю змінювати ґрунт. Для цього невеличкою лопаткою (я використовую звичайну столову ложку з заточеними краями) відгортають верхній шар ґрунту і дивляться на коріння. Якщо воно не підгнивше і не пересушене, попід самою стінкою ємності вводять лезо ножа й обережно відділяють землю від горщика довкола всього кореня. Перед цим, звісно, тріба не забути кілька днів ретельно поливати рослину, щоб земля розім’якла і легко піддавалася обробці. Потім стовбур рослини пропускають між пальцями руки, а горщика перевертають, опираючи землю на долоню. По стінках перевернутого горщика обережно постукують, а потім його знімають. У підготовлену раніше більшу ємність із дренажем обережно опускають рослину вже коренем вниз. Проміжки між стінками і старою землею досипають новим ґрунтом, злегка ущільнюючи його. Коли всі роботи завершено, рослину можна полити. Щоб земля не розсипалася під час пересаджування, рослину не варто поливати 1-2 дні до пересаджування. Таке перенесення рослини називається «перевалювання». Справжнє пересаджування – набагато складніша операція.

Перш, ніж братися за лопатку, визначтеся з горщиком. За словами експертів, він не повинен бути занадто великим або занадто глибоким. Необхідно придбати той з горщиків, який буде трохи більше за попередній. Справа в тому, що якщо пересадити рослину в занадто великий і глибокий горщик, то рослина буде активно розвивати кореневу систему замість того, щоб цвісти і активно рости. Також слід пам\’ятати, що рослини не слід пересаджувати в період їх цвітіння або підготовки до нього.

Нині горщики виготовляють в основному з глини і пластику. В кожного з цих матеріалів є свої переваги і недоліки. Багато хто обирає міцні пластикові горщики, які не б’ються (в основному через те, що вони надзвичайно легкі). Також дуже зручно підвішувати пластикові горщики або тримати їх на невеличких полицях. Глиняні горщики важкі, і тому потребують міцної підставки. В них зазвичай саджають великі рослини. На користь такого вибору впливає й те, що глиняний горщик важче перекинути чи звалити. Щодо самих рослин, то вони різниці між матеріалом своєї „квартири” не відчувають. Головне – не забувайте, що рослини в глиняних горщиках потрібно поливати частіше й ретельніше, оскільки глина, на відміну від пластмаси, має пори. Така тара вбирає вологу і випаровує її.

Правила пересаджування

Якщо корені кімнатної квітки загнили, перевалювати її не можна. Збільшення об’єму горщика не дасть бажаного ефекту. Рослину з хворим корінням потрібно повністю звільнити від ґрунту, пошкоджені корінці видалити, а місця зрізу присипати вугіллям. Рослину пересаджують в новий ґрунт із якісним дренажем. Ця, на перший погляд, проста операція потребує знання кількох корисних хитрощів.

* Перед пересаджуванням рослин потрібно дуже гарно полити.
* Діаметр нової ємності має бути на 3-4 см більшим, ніж у старої, а от висота повинна залишитись однакова.
* Якщо новий горщик вищий за старий, то зайві сантиметри потрібно засипати не ґрунтом, а дренажем.
* Слідкуйте, щоб керамзит не закрив дренажний отвір у новому горщику. Для цього на дно можна покласти камінь із нерівною поверхнею, черепок або мушлю.
* Шар дренажу не повинен перевищувати половини горщика, але й менше 3 см його робити теж не варто.
* Високий дренаж люблять рослини з поверхневою кореневою системою (маранти, нефролепіси, аспадістри, епіпремнуми, суккуленти тощо). Для рослин з глибокими коренями (фікуси, пальми, драцени, аспарагуси та ін.) достатньо трисантиметрового шару.
* Щоб високий і вузький контейнер був більш стійким, замість керамзіту скористайтеся щебнем або річковими камінцями.
* Між дренажем і корінням обов’язково повинен бути шар землі.
* Шийку кореня слід розташовувати на 2-3 см нижче самого краю горщика.
Допоможіть рослині пристосуватися
Як і в багатьох справах, у пересаджуванні рослин неабияке значення має те, як із ними будуть поводитися після завершення всіх робіт. Зміна ґрунту – це великий стрес для рослини. Саме тому важливо бути з нею особливо обережним після завершення пересаджування.
* Рослини ставлять у світле місце, але не під прямі сонячні промені і захищають від протягів.
* Після пересаджування рослину ретельно поливають. Після того, коли земля осяде, ґрунт досипають і поливають знову.
* Підгодовувати починають не раніше, ніж через 3-4 тижні після пересаджування, але лише в тому разі, якщо рослина добре прижилася.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x