Дієта, що стала ідеологією

Дієта, що стала ідеологією

Приблизно шістнадцять відсотків населення земної кулі відмовляються від вживання в їжу м’ясних продуктів. Вегетаріанці бувають різними: одні не їдять навіть меду, тому що це продукт живих істот, а хтось не хоче й слухати про м’ясо. Тим часом, усі однаковою мірою переконані, що вегетаріанська їжа –здорова й дієтична. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Вегетаріанці від м’яса відмовляються з різних причин: одні не хочуть знищувати тварин, інших турбує стан здоров’я. Мода на вегетаріанство надихнула вчених провести дослідження, науково обґрунтувати шкоду тваринних жирів для організму людини й рівень холестерину в м’ясі. Щоб скинути вагу, більшість жінок відмовляється від м’яса і риби. Деяким так сподобалася вегетаріанська дієта, що вони покладаються на неї повністю. Вегетаріанство – це система правильного харчування, що здатна зробити організм більш здоровим. Можливо, саме тому ця система харчування настільки популярна.

У чому користь вегетаріанства?

У фруктах і овочах містяться вітаміни й мікроелементи у великій кількості.
Споживання рослинної їжі забезпечує в раціоні харчування збільшений уміст рослинних волокон, здатних наситити людський організм, вивести з кишечника шкідливі шлаки, запобігти раку.
Знижується ймовірність хвороб серцево-судинної системи.
Хвороби типу сечокислого діатезу, артеріальної гіпертензії, апендициту практично не трапляються у вегетаріанця, так само, як і діабет, порушення обміну речовин.
До теперішнього часу лікарі та медики виступають проти моди на вегетаріанство. Зрозуміло, скинути пару кілограмів можна в ситуації, коли зайва вага заважає жити. Але м’ясо, як вважають фахівці, обов’язково має бути в щоденному раціоні. Для користі здоров’я досить двісті грамів м’яса на тиждень. У цьому разі організм отримає необхідні елементи і вітаміни.

Нетрадиційне харчування: за і проти

Дотримуючись режиму строгого вегетаріанства, потрібно подбати про включення в раціон речовин, яких бракуватиме. Джерелом білка, близького за складом до тваринного, можуть слугувати бобові. Доцільно вживати полівітамінні препарати й препарати, що поєднують у своєму складі вітаміни й мінеральні речовини.
Вагітним, матерям, які годують дітей груддю, варто взагалі відмовитись від строгого вегетаріанства. Не припустимо залучати до цієї системи харчування дітей. Здоров’я цих людей особливо страждає від браку білків тваринного походження.
Вегетаріанська дієта може задовольнити всі необхідні потреби організму в їжі. Учені довели, що вегетаріанські продукти містять набагато більшу кількість біологічної енергії, ніж м’ясо. Вони класифікували м’ясні білки, як білки «першого класу», а рослинні – як білки «другого класу». Проте дослідження показали, що рослинні білки також ефективні й поживні, як і м’ясні.

Вміст білка у вегетаріанських продуктах коливається від 8–12% в хлібних злаках, до 40% у соєвих бобах, що вдвічі більше, ніж у м’ясі. (Навіть нежирна частина біфштекса містить 20% засвоюваного білка). Горіхи, насіння і боби містять 30% білка. Білки, які нам необхідні, складаються з 8 основних амінокислот. Харчова цінність м’яса полягає в тому, що в ньому містяться всі ці 8 амінокислот. Але м’ясо не єдиний продукт, що містить повний набір необхідних амінокислот. У соєвих бобах і молоці, наприклад, також є всі ці речовини, всі 8 необхідних нам амінокислот в найкращих пропорціях.
Необхідні для організму білки можна отримати шляхом поєднання двох вегетаріанських продуктів (таких, наприклад, як рис і боби), при цьому повністю задовольняється потреба в білках найвищої якості. Бідні люди у всьому світі роблять це постійно; вони змішують рис з тофу і бобами (як у Китаї або в Індії), або кукурудзу з бобами (як у Центральній і Південній Америці) і т. п.

Основні принципи вегетаріанського харчування

1. При підборі овочів, фруктів, ягід, горіхів і зелені для вашого вегетаріанського столу дотримуйтеся таких рекомендацій:
– уникайте вживання незрілих, перезрілих, побитих і зіпсованих плодів;
– краще придбати меншу кількість якісних плодів, ніж більшу – битих і підгнилих;
– купуйте плоди, вирощені не в парниках, а на відкритому ґрунті. У них міститься значно більша кількість корисних речовин;
– віддавайте перевагу яскраво забарвленим плодам.
2. Будь-яка вегетаріанська страва повинна мати апетитний і привабливий вигляд і бути приготована з любов’ю. Особливо важливий останній аспект, оскільки науково доведено, що вода, що міститься в овочах, здатна змінювати свою структуру залежно від зовнішніх чинників (у тому числі від нашого настрою, слів і думок).
Небезпеки строгого вегетаріанства
– Недостатнє забезпечення організму вітаміном D, відсутність у рослинній їжі вітаміну В12, необхідного для кровотворення і роботи нервової системи.
– Брак ряду амінокислот, особливо необхідних для росту й розвитку дітей.
– Брак вітаміну В2 через відмову від молочних продуктів.
– Брак вітаміну С при вживанні переважно зернових культур. Як наслідок –уповільнення росту дітей, ризик відставання їх в розвитку, поява рахіту, недокрів’я та інших захворювань, обумовлених неповноцінним харчуванням.

3. Охолоджені овочі й фрукти перед вживанням слід нагрівати природним чином до кімнатної температури. При вживанні холодної їжі організм вимушений витрачати більшу кількість енергії для її перетравлювання.
4. Овочі, фрукти, трави і ягоди, які ви використовуєте для приготування їжі, ретельно промивайте і видаляйте всі зіпсовані частинки, оскільки вони не несуть ніякої користі. Крім того, не забувайте обрізувати кінчики овочів, бо в них зосереджена найбільша кількість нітратів.
5. При приготуванні їжі з травами, фруктами й горіхами намагайтеся їх не подрібнювати, оскільки при цьому збільшується втрата корисних речовин і зникає аромат.
6. Їсти слід тільки в хорошому настрої та уникати під час їди негативних емоцій.
7. Уникайте довгого зберігання вже приготованих блюд. Адже навіть сам процес подрібнення і температурної обробки вегетаріанської їжі різко зменшує в ній вміст корисних речовин. І з кожною годиною цей процес прискорюється.
8. Фрукти, ягоди і горіхи потрібно їсти не під час основного прийому їжі, а за годину до або після неї. Це сприяє якіснішому їхньому засвоєнню організмом.
9. Якомога ретельніше пережовуйте їжу, це також знижує енергетичні витрати організму на перетравлення і покращує її засвоєння.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x