В Україні впроваджують єдині тарифи на холодне водопостачання

В Україні впроваджують єдині тарифи на холодне водопостачання

У межах забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги Кабінет Міністрів України нещодавно затвердив новий порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж. Цей порядок вносить певну ясність у правову плутанину із повіркою лічильників холодної води. Про це «Нова Доба» дізналася в КП «Черкасиводоканал».

Постанова КМУ № 532 від 1 жовтня 2014 року вносить відповідні зміни в постанову № 869 від 1 червня 2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», яка слугувала додатковим механізмом дії до закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» й визначала порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.
Згідно з новим документом, до існуючого тарифу на холодне водопостачання пропонується включити, зокрема, вартість планових повірок, ремонту і обслуговування квартирних приладів обліку холодної води. Ці витрати планують зарахувати до складу витрат виробничої собівартості.

Директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко впевнений, що такі зміни в комунальному законодавстві врегулюють спірне питання щодо повірки лічильників, зокрема питання того, за чий кошт має відбуватися повірка: компанії-постачальника чи споживача.

– Адже згідно із законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» витрати на повірку квартирних приладів обліку мають відшкодовуватися до допомогою зарахування до тарифу компанії-постачальника цих послуг. Наприклад, як це відбувається у газо- і теплопостачальних компаніях. Однак, «Водоканал» раніше не мав такої можливості, оскільки до собівартості послуг не було включено витрати на монтаж-демонтаж й повірку лічильників, і наші споживачі були змушені перевіряти роботу лічильників власним коштом, – зазначає Сергій Овчаренко. – Не виключено, що незабаром постанова № 532 врегулює цю ситуацію остаточно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x