Як не стати жертвою торгівців людьми?

Як не стати жертвою торгівців людьми?

Сьогодні в громадській приймальні Управління МВС України в Черкаській області пройшла прес-конференція за участю начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Олега Нечипоренка та місцевих журналістів. На проведеній зустрічі обговорювалися питання як не стати жертвою торгівлі людьми, а також доводилася інформація про проведення розслідувань кримінальних правопорушень у даній сфері.

Про це «Нова Доба» дізналася в СГЗ УМВС у Черкаській області.
Розпочав свій виступ Олег Іванович зі статистики:
– Протягом поточного року нашим підрозділом виявлено 80 кримінальних правопорушень, вчинених як у сфері торгівлі людьми, так і в сфері суспільної моралі. З них 4 кримінальних провадження відкрито за ч.1 ст. 149 Кримінального кодексу України, тобто торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини. По трьом оголошено підозру, матеріали направлені в суд для розгляду.

Окремо Олег Нечипоренко зупинився на виявлених фактах порушення законодавства у сфері суспільної моралі:
– По статті 301 Кримінального кодексу (Виготовлення, збут та розповсюдження товарів та предметів порнографічного змісту) в цьому році виявлено 50 кримінальних правопорушень. Різні особи викладають у соціальних мережах на своїх сторінках фотографії або відео, які мають порнографічний зміст, – продовжив Олег Іванович. – Виявлені факти вносилися до реєстру досудових розслідувань, проводилися обшуки, вилучалася техніка, за допомогою якої відбувалося розповсюдження.
Щодо статті 302 Кримінального кодексу України (Створення або утримання місць розпусти і звідництво), то Олег Нечипоренко розповів, що відкрито 10 кримінальних правопорушень, трьом особам повідомлено про підозру, матеріали направлені до суду, а по решті проводиться досудове розслідування.

За ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за статтею 303 Кримінального кодексу (Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією) в поточному році відкрито 3 кримінальних провадження.
Окремо він зупинився на випадках працевлаштування громадян за кордоном та випадки шахрайств, з яким вони зіштовхуються у пошуках заробітків.

– В сфері протидії шахрайствам при здійсненні посередницької діяльності з працевлаштування за кордоном по нашим матеріалам було відкрито 13 проваджень. Люди, які пропонували потерпілим виїжджати за кордон працювати у різних сферах, для прикладу в сільському господарстві, на виробництві, допомозі по господарству, отримували грошові кошти, але громадян так нікуди не направляли, ніяких домовленостей з іноземними фірмами вони не підписували. Тобто відбувалося шахрайство. Наразі 10 справ направлено до суду, по трьом проводиться досудове слідство.

Наприкінці Олег Нечипоренко навів кілька порад про те, як не стати жертвою торгівлі людьми при виїзді за кордон:
– не віддавайте нікому свій паспорт. Документи, які засвідчують особу, повинні знаходитися тільки у вас. При собі зберігайте копії ваших документів;
– дізнайтеся номери телефонів та адреси українських консульств і посольств у країні, куди ви збираєтеся виїхати;
– по можливості зв’яжіться з фірмою, яка бере вас на роботу, пересвідчуйтесь про умови виконання роботи, оплату праці, попросіть у них вислати вам копію контракту;
– залиште вдома та розкажіть рідним детальну інформацію про своє майбутнє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорту та контракту;
– уважно перегляньте контракт, у разі необхідності проконсультуйтеся з юристами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x