Черкаські аграрії – п’яті в Україні

Черкаські аграрії – п’яті в Україні

За обсягом валової продукції сільського господарства (та за деякими іншими показниками) Черкащина займає п’яте місце серед регіонів України і виробляє 5,8% загальнодержавного обсягу. У січні–жовтні 2014 р. обсяг її продукції проти відповідного періоду 2013 р. зріс на 5%. На одного жителя області валової продукції сільського господарства виробляється вдвічі більше, ніж у середньому по Україні. За цим показником Черкащина займає третє місце серед регіонів України.

Сільськогосподарськими товаровиробниками області станом на 1 листопада зібрано більше трьох мільйонів тонн зерна, що на 10% більше обсягу 1 листопада 2013 року. За обсягом виробництва зерна Черкащина займає 7 місце серед областей України, а за урожайністю, яка становить 57 ц з га, – п’яте. Слід відмітити, що аграрні підриємства Канівського, Корсунь-Шевченківського та Лисянського районів одержали по 81,5 – 67,2 ц зерна з 1 га.

На збільшення виробництва соняшника (на 6%) вплинуло розширення площ збирання, хоча урожайність зменшилась (становить 28,9 ц/га), проте серед регіонів України займає 1 місце. Зросло також виробництво цукросировини та сої, що обумовлене значним збільшенням площ збирання; а ріпаку одержано лише 70% минулорічного обсягу.

Черкащина вносить вагомий вклад і в виробництво продукції тваринництва України: за обсягом виробництва м’яса займає 1 місце, молока та яєць – 8. Виробництво молока зросло на 4% в основному за рахунок підвищення продуктивності корів, яка становить 4 992 кг і займає 5 місце серед регіонів України. Зросло також виробництво яєць (на 16%), а виробництво м’яса залишилось на рівні попереднього року.

За даними Головного управління статистики в Черкаській області

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x