Черкащанам цієї зими буде тепло

Черкащанам цієї зими буде тепло

Запаси вугілля на три місяці закумульовані сьогодні на Черкаській ТЕЦ і доставка палива до міста за контрактами триває. Про це повідомив журналістам директор відокремленого підрозділу «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське Хімволокно» Володимир Бондаренко. Про це повідомляє власний кореспондент \”Нової Доби\”.

ТЕЦ виробляє електрику, яку, відповідно до вимогу країнського законодавства, постачає державному підприємству «Енергоринок», і тепло, яким забезпечує 65% населення Черкас.

– Вугілля, якого потребують наші котли, досить специфічне. Нам не підходить південноафриканське, польське, казахстанське чи болгарське вугілля. Відповідної якості паливо добуває тільки українське підприємство «Павлоградвугілля» і підприємства Кузбасу, – зазначив Володимир Дмитрович. – Теоретично проблеми з постачанням могли б бути. Але, ми вчасно спрямували зусилля підприємства на їх розв’язання.

На Черкаській ТЕЦ встановлено котли 1961 року випуску, але їх щороку модернізують і реконструюють, тож у нинішньому їхньому стані вони мають ККД 92-93%.

Крім вугільних котлів, на ТЕЦ діють і котли на газу – вони дають приблизно 20% енергії, яка тут виробляється. Підприємство отримує від держави газ українського видобутку за цінами, передбаченими для комунального господарства. Наразі вони навіть менші за ціни на вугілля, що дозволяє зберігати нинішні тарифи для населення.

– Діяльність підприємства цілком регулюється встановленими державою тарифами, – розповіла журналістом голова правління ПАТ «Черкаськехімволокно» Наталія Бажанова. – Якщо, приміром, газу українського видобутку бракуватиме й такі підприємства, як наше, будуть змушені перейти на вдвічі дорожчий комерційний газ, держава прийматиме рішення щодо подальшої долі тарифів.

Таким чином, щодо палива ТЕЦ – достатньо гнучке підприємство. Тут переконують, що мають достатньо можливостей забезпечити Черкаси теплом.

Міський депутат Андрій Більда окреслив ще одну мету депутатського „десанту“: „Мене, як і більшість депутатів, дуже цікавить питання інвестиційної складової, яка останнім часом є складовою тарифу на постачання теплової енергії. Інвестиційні програми таких теплопостачальних організацій, як Черкаська ТЕЦ та КП ЧТКЕ мають затверджувати або депутати Черкаської міськради, або відповідно виконком. І ми маємо добре розібратись в їхній суті.

На останній сесії якраз і було винесено проект рішення „Про делегування повноважень по затвердженню інвестиційних програм Черкаської ТЕЦ та КП ЧТКЕ“ (який голова Сергій Одарич чомусь зняв з розгляду). Що собою являє інвестиційна складова тарифу? Це, як я розумію, фактично ті гроші, які підприємство має спрямовувати на модернізацію тепломереж. У подальшому такі дії дозволять знизити втрати тепла та вартість послуги з постачання тепла для населення.

Тим часом деякі депутати активно цікавились, чи можлива передача підприємства з державної до комунальної власності громади міста і як це вплине на тарифи та роботу підприємства.

– Для простого споживача немає жодної різниці, яка форма власності підприємства, адже всю діяльність підприємства регулює національний регулятор, який встановлює розмір тарифів, регулює тарифи і контролює всі доходи і витрати підприємства. Тарифи, рентабельність – все під контролем держави. Так само держава контролює діяльність комунального підприємства «Теплокомуненерго». Доход громади від цього ніяк не залежить.

Черкаським родинам теж байдуже яка форма власності у підприємства – їм головне, щоб у квартирах було тепло. Підприємство тепло і гарячу воду дає стабільно. Черкаси – одне з небагатьох міст України, де протягом усього року є гаряча вода. І в цьому велика заслуга саме працівників підприємства – говорить Бажанова – у якій би формі власності воно не було, ефективність роботи підприємства і тепло у оселях черкащан залежить перш за все від професійності управлінців та робітників Черкаської ТЕЦ.

Заступник міського голови Юрій Гончаров погодився з тим, що Черкаська ТЕЦ повністю готова до зимового періоду. Крім того, він зауважив, що служби, які утримують будинки комунальної форми власності у Черкассах, також гарно підготовили до початку опалювального сезону майже всі житлові будинки.

Черкащанам цієї зими буде тепло
Черкащанам цієї зими буде тепло

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x