Озимина недорозвинена на більшості площ Черкащини

Озимина недорозвинена на більшості площ Черкащини

Усе покаже зима, кажуть в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології. Якщо буде достатньо снігу, як сподіваються синоптики, то це врятує озимину від морозів та наситить грунт вологою.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Основна проблема цьогорічної осені – засуха в перші дві декади, саме тоді, коли треба було сіяти озимі. У третій декаді пройшли дощі, які наситили верхні шари грунту вологою, але далі настав досить холодний період, і це не дало можливості озимині добре розвиватися, – розтлумачує особливості цієї осені для аграріїв Тетяна Базаєва, провідний агрометеоролог Черкаського обласного центру з гідрометеорології. – Рослини мали б досягти певного рівня перед входом в зимовий, холодний період.
Торік, згадує фахівець, ситуація була геть інакшою. Часті дощі настільки розмочили поля, що техніка не могла зайти на них і почати сівбу. Зате тепло тривало довго, й це дозволило провести посів озимих як слід. Аграрії й цього року сподівалися на повернення тепла, на те, що посіви встигнуть піднятися.

Проте рік вийшов винятком.
– Озимина недорозвиненна на більшості посівних площ Черкаської області, – говрить Тетяна Володимирівна. – А значить, озимі більш вразливі до несприятливих погодних умов взимку – до низьких температур, до льодової кірки тощо. Ризик до ураження рослин збільшений. Останній раз схожа ситуація була у 2011 році. Але якщо зима дасть достатньо снігу, все буде гаразд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x