У Черкаському гідрометцентрі працюють 100 фахівців

У Черкаському гідрометцентрі працюють 100 фахівців

За даними Всесвітньої Метеорологічної Організації, більше 80 % усіх стихійних природних лих, які спостерігаються на планеті, мають гідрометеорологічне походження. Більш ніж 65 % матеріальних збитків та близько 90 % людських жертв обумовлені стихійними метеорологічними та гідрологічними явищами: річковими паводками, засухами, буревіями, тайфунами тощо. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів і синоптиків дає змогу завчасно вжити заходи з метою запобігання або зменшення можливих збитків від небезпечних та стихійних гідрометеорологічних явищ.

Україна є членом-засновником Всесвітньої Метеорологічної Організації (ВМО) з 1948 року. Гідрометслужба бере участь у виконанні зобов’язань країни з міжнародного обміну оперативними даними. Інформація з 37 метеорологічних і 9 аерологічних станцій постійно надходить до Глобальної системи телезв’язку ВМО.

19 листопада працівники гідрометслужби України відзначають своє професійне свято, встановлене Указом Президента України у 2003 році. Життя сучасного суспільства неможливо уявити без гідрометеорологічної служби, що надає регулярну інформацію про наявні та очікувані гідрометеорологічні умови, попередження про загрозу несприятливих погодних умов, формування стихійних гідрометеорологічних явищ тощо. Ця служба в Україні бере свій організаційний початок із 1921 року, а перші інструментальні метеорологічні спостереження на теренах України розпочалися ще у другій половині XVIII століття.

У Черкаському обласному центрі з гідрометеорології працює близько 100 спеціалістів. До складу гідрометцентру входить 8 метеостанцій, 13 гідропостів, лабораторія та 3 стаціонарні пости спостережень за забрудненням атмосферного повітря в м. Черкаси. Проводяться безперервні і систематичні спостереження за елементами погоди, режиму річок, концентрацією забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Дані всіх спостережень збирають і оброблюють у Черкаському гідрометцентрі. Фахівці центру щоденно надають різноманітну інформацію про фактичні та очікувані погодні умови (зокрема, про небезпечні та стихійні явища погоди), особливості клімату; також висвітлюють гідрологічну, агрометеорологічну та екологічну ситуацію в області.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центру з гідрометеорології.
Гідрометцентр займається обслуговуванням різних галузей економіки. Так, центр попереджає аграріїв області про несприятливі погодні умови, що можуть призвести до зниження врожайності чи знищення частини врожаю. Метеорологічна інформація, яку отримує комунальне господарство, дозволяє оптимально перспективно планувати розвиток об’єктів ЖКГ, бережливо використовувати матеріальні засоби і запобігати збиткам від погодних негараздів. Використання прогнозів погоди, штормових попереджень в енергетиці та зв’язку знижує можливі економічні, матеріальні та соціальні втрати. Не менш залежними від погоди є будівництво, лісове господарство та транспорт.

Начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань вітає всіх працівників гідрометеорологічної служби України. Нехай ваші мрії та прогнози завжди справджуються!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x