Визначити жирність молока допоможе… лінійка

«Чула, що можна визначати жирність молока в домашніх умовах без допомоги спеціальних приладів. Як це можна зробити?»

Точно встановити жирність молока без відповідного обладнання практично неможливо. Та інколи бувають випадки, коли вкрай потрібно знати хоча б приблизно жирність одного з найпопулярніших продуктів тваринництва. Зробити це можна за допомогою звичайнісінької лінійки та склянки. Склянку ретельно вимийте й висушіть. Відступіть знизу 10 см і поставте риску. Посуд повинен мати прямі стінки, інакше показники виявляться неправильними. Якщо ємність має високе дно, то відміряти 10 см слід від цього дна, а не від столу.

Налийте в склянку свіжого молока до позначки й залиште на 6 – 8 годин при кімнатній температурі. За цей час відділяться вершки. Піднесіть до склянки вертикально лінійку й подивіться, скільки міліметрів становить шар вершків.

Тепер порахуйте. Висоту молочного шару 10 см беремо за 100 %. Кожен міліметр шару вершків буде одним відсотком жирності. Наприклад, якщо шар вершків 4 мм, то жирність молока становить 4 %. Та все одно майте на увазі, що такий спосіб не дає стовідсоткової точності, бо щільність вершків може бути різною. Молоко, яке продають у магазинах, зазвичай має жирність 2,5 – 3,2 %. Жирність коров’ячого молока може бути від 1 до 6 відсотків. Якщо результати ваших вимірів виходять за ці межі, доведеться все робити заново.

Висота шару вершків може залежати від температури повітря, вологості й навіть кількості дрібного пилу в кімнаті. Тому, щоб отримати більш-менш точні результати, виміри бажано повторити хоча б тричі. Правильним буде середньоарифметичний результат.

Якщо вдома немає лінійки, то можна скористатися зошитом у клітинку (одна клітинка дорівнює 5 мм) або сірником (ширина сірника – 3 мм, довжина – 45 мм).

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x