Черкаські підприємства погасять борги з допомогою взаємозаліків

Черкаські підприємства погасять борги з допомогою взаємозаліків

На сьогодні КП «Черкасиводоканал» має близько 54 мільйонів гривень боргів, які накопичились за попередні роки через збитковий тариф на послуги з водопостачання та водовідведення для населення. З них – 39 мільйонів – ПАТ «Азот» за очистку стічних вод та близько 15 мільйонів – ПАТ «Черкасиобленерго» за електроенергію.

Як варіант вирішення питання із заборгованістю КП «Черкасиводоканал» на тимчасовій комісії міськвиконкому було запропоновано проведення, так званих, взаємозаліків між цими трьома суб’єктами господарювання.
Головуючий на комісії – секретар міської ради Олександр Радуцький пояснив, що цього року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою у 2014 році місцевим бюджетам надається субвенція для погашення заборгованості, що виникла від різниці в тарифах.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– На сьогодні існує заборгованість КП «Черкасиводоканал» перед ПАТ «Азот». У свою чергу, «Азот» має заборгованість перед ПАТ «Черкасиобленерго». «Черкасиводоканал» також має заборгованість перед «Черкасиобленерго». Оскільки держава кілька років не фінансувала різницю в тарифах, тож заборгувала КП «Черкасиводоканал» уже 112 мільйонів гривень. Тому за допомогою згаданої постанови ми можемо всі ці розрахунки «закрити» і вийти в нуль. Зараз мета комісії – запросити всі зацікавлені сторони сісти за «круглий стіл» і за допомогою представників клірингової комісії облдержадміністрації це питання закрити, – акцентував Олександр Романович.

Під час обговорення представник ПАТ «Азот» – голова фракції «Рідне місто» у міській раді Іван Сухарьков повідомив, що за попереднього керівництва хімічний гігант заборгував ПАТ «Черкасиобленерго» за використану електроенергію 47 мільйонів гривень. Зважаючи на те, що і досі ця сума не погашена, підприємство зацікавлене у проведенні таких взаєморозрахунків з ПАТ «Черкасиобленерго».

Директор департаменту фінансової політики міськради Наталія Джуган наголосила на важливості проведення таких взаємозаліків саме цього року. Оскільки відповідною урядовою постановою на 2014 рік передбачені кошти на погашення різниці у тарифах, яких, наступного року, зважаючи на ситуацію в державі, радше за все не буде.

На сьогодні держава заборгувала КП «Черкасиводоканал» близько 112 мільйонів гривень різниці в тарифах. Зокрема, за період з 2008-2011 роки – 43 мільйона гривень, у 2012 році – 27 мільйонів, у 2013 році – майже 31 млн., з початку цього – більше 10 мільйонів.

– Аби держава погасила ці борги, то КП «Черкасиводоканал» мало б кошти на сплату усіх своїх заборгованостей. Постанова ж Кабінету Міністрів, чітко регламентує порядок проведення таких розрахунків. Це – не «живі» кошти, які виділялися б із держави на підприємства, а порядок, так званих, клірингових розрахунків. На кожній стадії ланцюжка всі мають підтвердити суму заборгованості, яка утворилася, – говорить Наталія Джуган.
За цією схемою нинішнього року міська влада змогла провести кліринговий розрахунок уже на суму 700 тисяч. Також на 4 мільйони 400 тисяч подано розрахунки КП «Черкасиводоканал» з ПАТ «Черкасиобленерго».

За її словами, щодо боргу КП «Черкасиводоканал» зараз розглядаються варіанти, щоб це підприємство розрахувалося з «Азотом». Тоді як хімічний гігант погасив би свої борги або перед «Енергоринком», якщо вони в нього є, або перед «Нафтогазом», чи перед державним бюджетом.

– У попередні роки ПАТ «Азот» очікувало лише «живих» коштів, а не заліків. Зараз представники хімічного гіганта зацікавлені в проведенні клірингових розрахунків з КП «Черкасиводоканал» і це – добрі наміри. Політика співпраці міської влади і бюджетоутворюючого підприємства не має залежати від суб’єктивних чинників, а повинна бути прозорою і зрозумілою, – зауважила Наталія Джуган.
У підсумку обговорення члени комісії домовились на наступне засідання, яке відбудеться у залі засідань міськвиконкому (каб. 206) у середу, 26 листопада, о 14-00, запросити керівництво «Черкасиобленерго», щоб обговорити участь цього підприємства у взаємному списанні боргів, а також представників клірингової комісії ОДА, яка займається питанням проведення відповідних взаємозаліків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x