Екологи області вимагають скорочувати викиди в повітря

Екологи області вимагають скорочувати викиди в повітря

Згідно вимог ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» підприємства, установи, організації та громадяни-суб\’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов\’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов\’язані:

– здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо;

– вживати заходи щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і зменшення впливу фізичних факторів.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

Дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами передбачено виконання заходів щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та заходів щодо досягнення встановлених законодавством нормативів граничнодопустимих викидів, для ряду суб’єктів господарювання області, об\’єкти яких належить до першої або другої групи.

З метою забезпечення реалізації на території області державної політики у галузі охорони навколишнього природного середовища та моніторингу у сфері охорони атмосферного повітря відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 № 1655 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря» Департаментом здійснюється оброблення інформації про впроваджені (реалізовані) та заплановані заходи, спрямовані на поліпшення стану атмосферного повітря.

Інформацію про виконання заходів щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та заходів щодо досягнення встановлених законодавством нормативів граничнодопустимих викидів необхідно подати до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації не пізніше 20 січня 2015 року.

Інформація має містити назву заходу, виконані роботи з його впровадження та їх кошторисну вартість, дані про екологічний ефект із зазначенням виду забруднюючої речовини та обсягів (тонн), на які скоротились викиди.

Нагадуємо, що інформація щодо заходів, спрямованих на зменшення викидів забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферне повітря зазначається також у розділі ІІІ статистичної форми спостережень «Звіт про охорону атмосферного повітря» (№ 2-тп (річна)), що подається до територіальних органів Держстату до 20 січня року, наступного за звітним.
Також повідомляємо, що недотримання вимог, передбачених дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря є порушенням природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря та тягне за собою адміністративну відповідальність (підстава: ст. 33 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x