Аграрна коаліція: що очікувати аграріям від нової Верховної Ради

Аграрна коаліція: що очікувати аграріям від нової Верховної Ради

Про це розповіла Руслана Бутило, уманчанка, що у 2010 році перемогла в Всеукраїнському конкурсі бізнес-планів серед молодіжних соціальних проектів, нині – керівник аналітичного відділу агроконсалтингової компанії «Дикун» Руслана Бутило.

Новий склад Верховної ради України підписав «Коаліційну угоду», де також згадуються реформи для аграрного сектору. Тим, як ця угода вплине на аграріїв та бізнес, цікавилась керівник аналітичного відділу агроконсалтингової компанії «Дикун» Руслана Бутило.

Про це «Нова Доба» дізналася з сайту Agravery

Земельна реформа:

В першу чергу коаліціянти хочуть звернути увагу на проблеми орендних відносин. Стимулювати середнього і довгострокові угоди оренди, плата лише в грошовій формі. Важливим, є запланована на 2015-ий нормативна грошова оцінка землі, яка надалі буде поводитися що 10 років. Особливу увагу в угоді звернено на питання врегулювання інвентаризації, розмежування земель різних форм власності та призначення.

Реформа системи державної підтримки:

Аграрії змогли відстояти чинну систему оподаткування сільськогосподарських товаровиробників. Визначено, що до середини 2017-го буде розроблено нову систему оподаткування, яка не тільки буде наповняти бюджет, а й стимулюватиме бізнес. Головний принцип державної підтримки, який декларується в коаліційній угоді — менше програм, а чіткіше формування вимог до заявників. Як відомо, Міністерство курирує цілий ряд підприємств, які, у відповідності до угоди, будуть приватизовані, а неефективні підприємства, установи, організації НААН ліквідовані.

Основний акцент в державній підтримці на малих, середніх сільськогосподарських підприємствах і фермерських господарствах; заявляється підтримка особистих селянських господарств, заохочується їх кооперація.

Планується делегувати певні обов’язки держави саморегулівним організаціям та органам місцевого самоврядування.

Також в угоді задекларовано, що з першого кварталу 2016-го року буде запроваджено систему пільгового кредитування та здешевлення страхових премій за договорами страхування сільськогосподарських культур від ризику загибелі.

Сприяння міжнародній торгівлі

Як відомо, на даний момент на ринку існують надмірні процедури реєстрації, сертифікації, та дозвільних документів, які планується скоротити в 1-му кварталі 2015-го р.

До ІІ кварталу 2015-го р. коаліція зобов’язується гармонізувати законодавство стосовно безпечності харчової продукції із законодавством ЄС

Планується здійснювати заходи стосовно просування української продукції на світові ринки, особливо через участь у міжнародних виставках.

Сталий розвиток сільських територій

Коаліція планує розробити концепцію розвитку села, яка включатиме крім підприємницької діяльності диверсифікацію зайнятості: популяризацію зеленого туризму, промислів та ремесл, надання різноманітних послуг.

В планах відновлення програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім»

Надходження до місцевих бюджетів може зрости дякуючи тому, що сплачене ПДФО буде залишатися за місцем сплати.

Особливе місце в угоді присвячено питанню раціонального природокористування, зменшення техногенного навантаження аграрного сектору на навколишнє природне середовище. Планується провести гармонізацію вітчизняного законодавства із законодавством ЄС по цьому питанню в ІІ кварталі 2015-го.

Лісова реформа.

Планується створити єдину державну лісогосподарську структуру в першому кварталі 2016-го р., яка уже успішно існує в Польщі, Латвії та інших країнах світу.

У другому кварталі 2015-го планується розглянути доцільність введення експортного мита на необроблену деревину та розроблення механізмів стимулювання розвитку вітчизняної деревообробної промисловості.

Загалом, коаліційну угоду можна охарактеризувати відомою фразою «мягко стелять»: доволі багато цікавих та дільних ініціатив. Але час покаже, чи зможуть реалізувати заплановане коаліціанти, чи ця угода знову залишиться лише на папері.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x