В Кам\’янці завершився конкурс юних музикантів

В Кам\’янці завершився конкурс юних музикантів

Дитячий конкурс пам\’яті Петра Ілліча Чайковського завершився на Черкащині. Одинадцять років тому його заснували у Кам\’янці, яку композитор обожнював і часто тут гостював. Конкурс проводиться у дні смерті композитора, тому власне і носить назву «Пам’яті П.І.Чайковського». Участь у ньому беруть обдаровані діти з усіх обласних центрів України. В місті Кам’янка конкурс, який має статус міжнародного, заснував місцевий історико-культурний заповідник.

– Конкурс пам’яті П.І.Чайковського – це вже не суто музичне змагання, а щось набагато більше – такий собі регулярний, традиційний мистецький з’їзд, культурний подарунок Кам’янці, яку так обожнював композитор, – зазначила в день відкриття конкурсу Людмила Чижова, директор ради по дитячій книзі у Російському Фонді Культури, один з ініціаторів створення конкурсу.

Співорганізатор конкурсу, його постійний член журі, митець і творець Леся Олійник наголосила, що цьогорічний конкурс присвячений одразу кільком пам’ятним датам. Так, в цьому році, минає вже 120 років, як не стало Петра Ілліча. Окрім того цьогоріч ХІ дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського носить в назві ще й присвяту – «100-річчю заснування Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського». Віковий ювілей вищого музичного закладу столиці України є дуже важливою подією для музичної громадськості як України, так і Росії, адже консерваторія носить ім’я Петра Ілліча Чайковського, підкреслюючи постійний зв’язок композитора з такими йому рідними українськими просторами.

У поточному році в конкурсі взяло участь понад 50 виконавців з 27 музичних шкіл країни у віці від 7 до 14 років. Конкурс тривав три дні. Юні таланти виконували по кілька класичних творів.

– Віртуозна гра скрипалів, майстерне виконання піаністів, композиції Моцарта й Тіца, Гайдна й, звичайно, Чайковського. Юні й дуже юні, емоційні й невгамовні, красиві й шикарні, елегантні й такі музичні. І так весь день… – так виразив враження гість конкурсу Олександр Македонський.

В Кам'янці завершився конкурс юних музикантів

Цього року Представництво Росспівробітництва підготувало особливий подарунок для учасників та організаторів конкурсу – концерт та майстер-клас соліста Московської консерваторії, лауреата різноманітних міжнародних конкурсів піаніста В\’ячеслава Грязнова та виставку «Давним-давно … або недавно?», присвячену 100-річчю з дня народження Т. Н. Хреннікова .
Гран-прі конкурсу зі спеціальності «Скрипка» отимали Єлизавета Зубенко, з м. Макіївка, Донецької обл. та Ярослав Яровенко з м. Горлівка, Донецької обл.

В середній групі за спеціальністю «Фортепіано» переміг Назар Падалець, з Білої Церкви, Київської обл.
Молодими і перспективними обдаруваннями журі назвало Крістіану Мараскіну з Канева та Анну Несвячену зі Шполи Черкаської області, вона разом отримали номінацію «Надія».

В Кам'янці завершився конкурс юних музикантів

Дипломи «За найкраще виконання твору українських композиторів» отримали: Ольга Телевна з м. Кам’янка, Черкаської обл. Данило Пекарчук та Назар Падалець з Білої Церкви, Київська обл. Надія Ясінська з. Броварів Київської обл. та Олексій Савін з м. Макіївка, Донецька обл.

Окрім вищеназваних офіційних нагород цього року уперше була вручена «Спецпремія пам’яті Анатолія Грабового». Анатолій Миколайович Грабовий – видатний уродженець Кам’янки, музикант, Заслужений артист Грузинської РСР, який, на жаль, трагічно загинув у 1990. В його честь дружина Надія та однокласник, добрий друг О.Македонський заснували фонд пам’яті А.М. Грабового та «Спецпремію пам’яті Анатолія Грабового». Премія орієнтована саме на скрипалів, оскільки Анатолій Миколайович представляв саме цю інструментальну школу. Нагорода включає в себе невеликий шматок золота та фотовиставку життя і діяльності А.М.Грабового. У 2013 році спецпремію отримала Єлизавета Зубенко, з м. Макіївка, Донецької обл.

Більше фото тут.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x