У Канівському лісгоспі запрацювала власна шишкосушарка

У Канівському лісгоспі запрацювала власна шишкосушарка

Переробку шишки у Канівському лісгоспі тепер проводять на власній шишкосушарці. Її створили на базі Михайлівського лісництва ще восени минулого року. Перший стартовий сезон відпрацювали вдало. – Тоді переробили 10 тонн шишки, отримавши 110 кілограм насіння, – розповідає помічник лісничого Михайлівського лісництва Володимир Васильченко.

Цьогоріч планують переробити не менше. Розпочнеться сезон переробки у грудні і триватиме аж до весни.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

– Над ідеєю створити власну шишкосушарку замислювалися вже давно. Адже для «хвойного» лісгоспу – це відчутна економія, – розповідає директор Канівського лісгоспу Олександр Ігнатюк. – По-перше, на транспортуванні шишки, яку раніше возили в Руську Поляну або Яснозір’я, по-друге, на самій оплаті послуг з переробки.

Під шишкосушарку обладнали вже готове приміщення. Вивчивши досвід колег, обрали для себе найменш затратний та оптимальний спосіб переробки. Для підтримки необхідного теплового режиму встановили спеціальну залізну пічку – булер\’ян, який тримає температуру упродовж 4-5 годин. Опалюють приміщення дровами та отриманими від переробки шишками.

Шишку згори завантажують у 2 барабани по 100 кг кожен. Через кожну годину барабани прокручують. Сушать кожну таку партію дві доби. Головне, за словами помічника лісничого, тримати оптимальну температуру в межах 50 градусів. Якщо буде менше – шишка погано розкриватиметься і насіння не осипатиметься, при дуже високій температурі воно перегорить і не буде сходити, – роз’яснює Володимир Григорович. Отримане насіння обезкрилюють і відправляють на перевірку якості.

До Михайлівки звозять заготовлені шишки з усього лісгоспу. Їх відразу засипають на горище сушарки, звідки вони поетапно потрапляють у спеціальний приймач та барабани. Якщо обсяги шишки перевищують три тонни, запаси зберігають на складі. Потім їх за допомогою лебідки транспортують нагору. Цьогоріч планують автоматизувати процес подачі шишок на переробку

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x