Черкаська «Дирекція парків» економитиме на освітленні

Черкаська «Дирекція парків» економитиме на освітленні

Новий директор комунального підприємства Микола Бондаренко стурбований ситуацією, яка склалася в «Дирекції парків». Заборгованість підприємства вже сягнула понад 545 тисяч гривень.

– Основна частина боргів – це зарплата – 236 тисяч гривень станом на 1 грудня та електроенергія – 115 тисяч. За вивіз сміття – 22 тисячі, за воду – 15 тисяч тощо, – розповідає директор КП «Дирекція парків» Микола Бондаренко.
Про це «Нова Доба» дізналася в КП «Дирекція парків».

Це питання розглянули кілька днів тому на засіданні виконавчого комітету міської ради. Одноголосно ухвалене рішення про необхідність підтримки комунального підприємства та надання допомоги щодо погашення заборгованості з заробітної плати.
Окрім того, директор планує істотне скорочення витрат КП на енергоносії.

– Ми плануємо передати частину освітлення на баланс КП «Черкасиміськсвітло», – додає він. – Це ті мережі, які освітлюють парки. Освітлення на адміністративних та господарських будівлях КП залишаться на його балансі. Це економія і для міста, і для нас, адже за електроенергію в нічний час «Міськсвітло» сплачує 37 копійок за кіловат, а «Дирекція парків» – 1 гривню 49 копійок.

Частину освітлення парків Микола Бондаренко планує перевести на LED-світильники. Останнім часом світлодіодне освітлення набуває широкого застосування, адже воно економніше в 4-6 разів, запевняє Микола Петрович. До того ж і світить більш яскраво.

– Якщо рахувати, то в Ювілейному парку дитячий майданчик освітлюється двома прожекторами потужністю по 400 Вт, то це умовно споживання 0,8 кіловату енергії на годину. Тобто, біля 13 кіловат ми витрачаємо щодня, а помножити на 1,49, то це виходить майже 20 гривень на добу, а на місяць – 600 гривень.

LED-технології недешеві. Варість одного такого світильника сягає близько півтори тисячі гривень. Щоправда, окупиться він за 4-6 місяців.
Серед заходив із заощадження – робота колективу підприємства за скороченим робочим тижнем – 4 дні, яка дісталася Миколі Бондаренку в спадок.

Також підприємство зароблятиме на наданні своїх послуг.
– Днями я уклав кільа нових угод на обрізання дерев, тобто ми активніше почали використовувати нашу автовишку, – говорить Микола Петрович.
Стратегія економії передбачає і переведення деяких приміщень на пічне опалення, зокрема, хатинок охоронців, де є для цього технічна можливість. Там, де працівники гріються «вітродуйками», їх можна замінити на сучасні електричні панелі. Окупність панелей складає два-три місяці, а тепло вони виробляють в 4 рази дешевше.

Микола Петрович переконаний, енергозбереження в парках дозволить КП створювати комфорт у парках та працювати стабільно й не накопичувати борги, адже за останній рік заборгованість підприємства збільшилася (за аналогічний період) на 72 тис. грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x