1 грудня 2013 року Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня 2013 року Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні залишається напруженою, хоч рівень її поширення в останні роки дещо уповільнився, все ж зростає кумулятивна кількість ВІЛ-інфікованих осіб і хворих на СНІД. Як інформують в департаменті охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради, епідемія ВІЛ-інфекції в місті Черкаси, як і у всій області, продовжує поширюватись. Зростає кількість нових випадків інфікування ВІЛ та захворювання на СНІД. Збільшується кількість дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками.

Структура шляхів передачі ВІЛ нинішнього року розподіляється наступним чином: статевим шляхом – 67,3%; парентеральний (ін’єкційне вживання наркотиків) – 32,4%; від матері до дитини (діти, що народилися від ВІЛ-інфікованих матерів) – 0,3%.
92% ВІЛ-інфікованих – це особи репродуктивного та працездатного віку.

З часу реєстрації ВІЛ-інфекції за даними ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» в нашій країні станом на 01.07.2013р. офіційно зареєстровано 234 257 ВІЛ-позитивних осіб, 62 288 хворих на СНІД та 30 575 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

Станом на 01.10.2013р. у м. Черкаси офіційно зареєстровано 1 285 ВІЛ-інфікованих, в т. ч. 36 дітей; хворих на СНІД – 368 осіб, в т. ч. 9 дітей. Померло від СНІДу за 9 міс. 2013р. 30 осіб (в області 5245 ВІЛ-інфікованих, в т. ч. 967 дітей; захворіло на СНІД – 1739 осіб, в т. ч. 39 дітей; померло від СНІДу – 806 осіб, в т.ч. 13 дітей). На диспансерному обліку в КІЗах міста перебувають 738 ВІЛ-інфікованих (57,4% від зареєстрованих), хворих на СНІД – 108 осіб (29,3%), в т.ч. 7 дітей.

Довідково:

У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила день 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Це пов’язано з тим, що синдром набутого імунодефіциту (СНІД) придбав масштаби пандемії. В усьому світі в цей день говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий. Говорять про масштаби трагедії і про те, що чума ХХ, а зараз вже і ХХI століття, загрожує існуванню людства.

Крім того, Всесвітній день боротьби зі СНІДом надає можливість продемонструвати підтримку людям, які живуть з ВІЛ, одягнувши червону стрічку – міжнародний символ обізнаності про ВІЛ-інфекцію.

Проблема ВІЛ-інфекції понад 25 років залишається актуальною для світової спільноти, масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічного розвитку в більшості країн світу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x