Про відключення світла жителів Черкаскього раойну не попереджатимуть

Про відключення світла жителів Черкаскього раойну не попереджатимуть

Цього тижня жителів району поглинула темрява у вигляді аварійного відключення електроенергії. Причому без світла, зазвичай, опинялася одна й та ж частина населеного пункту. Що саме трапилося, пояснює начальник Черкаських районних електричних мереж Сергій Шевченко:

– У зв’язку з подіями на сході, країна переживає дефіцит енергопотужностей – вугілля не вистачає, а наявні електромережі не витримують навантаження. Згідно з Інструкцією Міністерства енергетики та вугільної промисловості для збалансованої роботи енергосистеми України розроблено та в теперішній час вводиться графік аварійних відключень. Цей графік не містить конкретного часу відключення, бо воно буде здійснюватися у разі перевантаження електромережі.

Поняття «аварійний» в енергетиці вживається у різних значеннях. Це може бути: аварія на мережах чи в системі (скажімо, згорів кабель на високовольтній підстанції); мережі в нормі, обладнання не псується, але бракує самих потужностей, у всеукраїнських масштабах. Саме другий варіант мав місце цього тижня і, ймовірно, може повторитися ще до 12 грудня через ситуацію на енергоринку країни. Відбувається так званий «провал частоти», і за цих умов диспетчер єдиної енергосистеми приймає рішення про відключення, щоб зрівняти баланс. Ми радимо споживачам електроенергії обмежити її споживання. Вони обіцяють, але датчики показують інше. Тільки частота в мережі опустилася до 49,5 Гц, – це вже аварійна ситуація, за якої треба обмежити потужність. Визначити, в які часи це трапиться, неможливо, як і попередити заздалегідь про це жителів конкретного населеного пункту – рішення диспетчер приймає миттєво, коли відбувається брак потужностей. Проте звертаю увагу, що при дефіциті потужностей, населення позбавляють світла аж ніяк не в першу чергу. У цьому випадку ми маємо графік аварійного відключення, який налічує 10 черг. Перші п’ять черг – це промислові підприємства, другі п’ять – інші споживачі, в тому числі й населення. Тобто при дефіциті потужності в першу чергу обмежують промисловість, а якщо цього не вистачає, щоб перекрити дефіцит потужностей, тоді відключають і побутових споживачів. В перші числа грудня, до речі, були задіяні всі 10 черг.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській РДА.

На жаль, на механізм аварійних відключень споживачі не впливають. Проте на аварії у межах окремо взятого міста може впливати навіть населення. Так, у побуті сучасної людини безліч корисних електроприладів, і ці новинки «оселяються» у кожній квартирі. Але вони з’явилися пізніше, ніж будувалися електричні мережі. А відтак, якщо одночасно ввімкнути кілька приладів (наприклад, обігрівач разом із мікрохвильовою пічкою, електричним чайником) – можна «посадити» не лише свій будинок, а й весь мікрорайон. В РЕМ кажуть, для економії енергоресурсів споживання електроенергії варто зменшити на 20 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x