У Черкасах 104 будинки з ІТП зекономили 38% на опаленні

У Черкасах 104 будинки з ІТП зекономили 38% на опаленні

Індивідуальні теплові пункти, які міська влада встановила в 104 житлових будинках у Черкасах, дають перші результати. ІТП запрацювали цього року наприкінці листопада, коли в місті стартував опалювальний сезон. Комунальники вже підбили перші результати роботи. Так, завдяки ІТП середня економія у цих 104 будинках становила 38%. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– Якби споживання відбувалося без автоматичного погодного регулювання, сума до оплати населенням становила б 5 млн 536 тис 149 грн. За фактом споживання громадянам нараховано 3 млн 412 тис 478 грн. Економія становить 2 млн 123 тис 670 грн або 38%, – розповів міський голова Черкас Сергій Одарич.

Індивідуальні теплові пункти були встановлені в рамках програми модернізації теплопостачання у Черкасах за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку. Це останній етап проекту. Перед цим комунальники замінили понад 20 км аварійних старих труб на попередньо ізольовані, облаштували котельню, яка працює на біо-паливі, а також замінили радянські котли на сучасні з меншим коефіцієнтом корисної дії.

За словами міського голови, поверхневий аналіз свідчить, що в старих будинках із червоної цегли економлять більше, аніж у панельних чи із силікатної цегли. Хоча діапазон економії досить широкий.

Найбільше заощадили мешканці будинку Шевченка, 355 – цілих 56% економії.

Найменше – Руставі, 27 лише 12%. Окрема «аномалія» на Тараскова, 12 – там економія практично не відчутна – 2%.

– Окремо хочу підкреслити, що ІТП забезпечує економію ЛИШЕ у порівняно теплі дні, переважно на початку та в кінці опалювального сезону. Для суттєвої економії необхідно власникам квартир утеплити будинок. Тоді навіть у люті морози можна заощаджувати до 50% тепла, – зазначив міський голова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x