У черкаському відділенні інтервенційної радіології протягом року проводять 3 000 досліджень

У черкаському відділенні інтервенційної радіології протягом року проводять 3 000 досліджень

Про це впевнено говорить завідувач відділення інтервенційної радіології КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» Анатолій Почечуєв.

За його словами, відділення на Черкащині офіційно почало функціонувати з 1989 року. Хоча попередня робота розпочалася з 1986 року, коли й була зроблена перша балонна ангіопластика артерії нижньої кінцівки (проводиться при захворюванні артерій ніг, при якому відбувається часткове або повне припинення кровотоку в нижніх кінцівках), також застосовувались вже агіографічні дослідження аорти та її гілок з використанням катетерної техніки. У 1989 році працівниками відділення був імплантований перший електрокардіостимулятор. «Нова Доба» про це дізналася в департаменті охорони здоров’я ОДА.

Основними напрямками в роботі відділення є проведення діагностичних ангіографічних досліджень всіх органів і систем організму, рентгенхірургічних втручань на судинах серця, головного мозку, аорті та її гілках, органах малого тазу, магістральних судинах, кінцівках та багато інших методик. При цьому лікарі застосовують цілий ряд методик та операцій, які приносять пацієнтам високу ефективність та мінімальну травматичну дію. Їх використання сприяє скороченню термінів перебування хворого на ліжку при збереженні якості та ефективності лікування, а застосування ультразвукових інтервенційних методів діагностики та лікування перемістило ряд маніпуляцій та процедур в розряд амбулаторних.

– Крім того, характерною особливістю рентгенхірургічних процедур є відсутність розрізу та достатнє використання місцевого знеболювання. Втручання виконується методом пункції за допомогою мікрокатетерного інструментарію, – відзначив завідувач відділенням. – Для прикладу, жінка, яка страждає міомою, в більшості випадків, єдиним шансом для видужання, до недавнього часу було проведення хірургічної операції, що призводить до утворення спайкових процесів, розвиток безпліддя і наступ раннього клімаксу. Але наші спеціалісти дозволяють впоратися з проблемою менш травматичним методом – емболізація маткових артерій (рентгенхірургічне втручання, яке проводиться під місцевим знеболенням без операційного розтину). Після застосування такого методу жінка продовжує своє життя повноцінно, і має змогу народжувати. Так, деякі наші пацієнтки після таких операцій приходили до нас з дітками.

Загалом, працівниками відділення проводяться великий діапазон досліджень та рентгенхірургічного лікування. Зокрема, це проведення: коронаровентрікулографія – дослідження судин серця з метою визначення стенотичних уражень, звужень. Проводиться при виникненні стенокардії або інфаркту міокарду, з метою визначення тактики подальшого лікування; церебральна ангіографія – дослідження судин головного мозку для виявлення звужень, аневризм або мальформацій. Проводиться при виникненні інсультів або транзиторних ішемічних атак; артеріографія нижніх і верхніх кінцівок – проводиться для діагностики облітеруючих захворювань артерій (облітеруючий атеросклероз, ендартеріїт); стентування артерій (установка металевого ажурного каркаса в місці звуження кровоносної судини з метою відновлення просвіту) тощо.

Для вивчення застосування цих методик та операцій залучаються до співпраці кращі провідні фахівці з цієї галузі. Так, в цьому році до відділення завітали відповідні спеціалісти з Харкова. Головна їх мета була – застосування новітніх методів для проведення ангіопластики та стентування артерій верхніх та нижніх кінцівок, що дає змогу зберегти пацієнта від ампутації та забезпечити якісне життя. А вже на сьогодні самостійно працівниками відділення зроблено 18 таких операцій.

Як повідомив Анатолій Почечуєв, щорічно у відділенні проводиться близько 3000 ангіографічних досліджень і рентгенхірургічних втручань. Серед пацієнтів бувають не лише черкащани, але й хворі з інших областей України та навіть із близького зарубіжжя. Тому відділення укомплектоване висококваліфікованими спеціалістами, які володіють сучасними методами інтервенційної радіології. Для цього лікарі постійно вдосконалюють свої знання, проходячи стажування як у провідних профільних інститутах України, так і в клініках інших країн світу.

Довідково:
Інтервенційна радіологія – це сучасний напрямок медицини, що швидко розвивається, поєднуючи діагностику та лікування. Лікар – інтервенційний радіолог після радіологічних методів діагностики для лікування використовує найтонші голки, гнучкі катетери та рентгено-комп\’ютерну апаратуру. Він не застосовує загальний наркоз, що переливає кров, не розрізає і не зшиває тканини. Інтервенціоністи – рентгенохірурги, проводять найскладніші рентгенохірургічні операції без скальпеля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x