Посол Франції поспілкувався з Одаричем про перспективи співпраці

Посол Франції поспілкувався з Одаричем про перспективи співпраці

Днями Черкащину відвідав Посол Франції в Україні Ален Ремі. Велику увагу делегація Франції на чолі з паном Послом приділила нашому обласному центру – більш ніж годину разом пан Посол та міський голова Сергій Одарич обговорювали можливі перспективи та напрямки співпраці. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській міській раді.

Посол Франції підкреслив, що це його перша зустріч з міським головою Черкас та висловив сподівання на плідну співпрацю в подальшому.

Також він відзначив, що при попередньому керівництві області французькі інвестори зіштовхувались з великими проблемами, але, на щастя, обставини змінилися, тож французька сторона сподівається на пом’якшення інвестиційного клімату та реалізацію нових проектів.

Сергій Одарич зазначив, що в Черкасах є кілька напрямків, які можуть бути цікаві французьким інвесторам та є перспективними для втілення.

Це, по – перше, сфера енергоефективності та енергозбереження – а це великий ринок і великі можливості. Міський голова розповів, що така робота в Черкасах вже ведеться, адже наше місто стало першим в Україні, де міська влада спільно з ЄБРР почала втілювати проект з модернізації теплопостачання, в рамках якого 104 багатоквартирних будинки були оснащені індивідуальними тепловими пунктами, що дає змогу громадянам відчутно економити при сплаті комунальних послуг.

Також міський голова ознайомив гостей з міською програмою утеплення будинків ОСББ, коли міський бюджет співфінансує такі роботи.

Другим, не зовсім типовим для міста напрямком, над яким можна спільно працювати, міський голова назвав інвестиції в сільське господарство і переробку сільськогосподарських продуктів, а саме – будівництво елеваторів в районі річкового порту.

Важливими для громади проектами, куди, на думку міського голови, необхідно залучити інвестиції, є будівництво міських очисних споруд, реформа міського освітлення, управління дорожньою інфраструктурою.
Особливу увагу приділили сторони обговоренню розвитку та нових площин культурно – просвітницької роботи. Саме ту є певні напрацювання, які треба розвивати – в Черкасах успішно працює «Франкомовний центр АЛЬЯНС ФРАНСЕЗ», в десятьох черкаських школах близько тисячі учнів вивчають французьку мову як другу іноземну, а з містом Пуатьє Черкаси пов’язані програмами обміну. Як розповів присутній на зустрічі начальник управління освіти департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому Євген Степко, школярі, що мають успіхи у вивченні фізики та математики, володіючи французькою мовою, можуть скласти відповідні іспити на вступ до вищих навчальних закладів Франції за вказаними спеціальностями. Французька сторона висловилася за більш активну співпрацю в галузі освіти, зокрема, що стосується програм обміну.
Також пан Посол зазначив, що посольство в рамках певної програми готове надати підтримку одній з черкаських шкіл, де найактивніше вивчають французьку. Сергій Одарич поділився з присутніми своєю давньою задумкою – створити в Черкасах перший і Україні музей науки, подібний до того, які існують в Європі, зокрема, у Франції.

Ця ідея дуже зацікавила французьку делегацію, зокрема пан Ален Ремі запропонував міському голові чи комусь працівників міськвиконкому, які реалізовуватимуть цю ідею на практиці, відвідати ті міста, де такі музеї існують, а французькі партнери нададуть організаційну та консультативну підтримку.

«На сьогодні дуже важлива дружба між нашими країнами, – відзначив пан Ален Ремі. – Але така дружба можлива, в першу чергу, тоді, коли існує дружба між окремими людьми. І чим більше ми людей познайомимо, тим тіснішою буде наша дружба, і тим більше спільних проектів ми реалізуємо», – підкреслив Посол Франції в Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x