Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років

Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років

В жовтні виповнилося 13 років, як на Шполянщині успішно працює дитячо-юнацька телестудія «Ми». Заснована у жовтні 2001 року на базі міського будинку школяра і редакції телерадіомовлення, студія об’єднала за ці роки понад двісті школярів різного віку у любові до телебачення, до журналістської праці. Щоденна клопітка робота над створенням телепередач для дітей і молоді, опанування акторської майстерності, сценічної мови, психології, накопичення досвіду сценаристів і дикторів, режисерів і операторів — ось далеко не повний перелік тих умінь і навичок, які отримують вихованці студії.
Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років
Колишні телестудійці і в житті добрі друзі
Як розповідає перший керівник студії, а нині головний спеціаліст відділу освіти Шполянської райдержадміністрації Ірина Каландирець, ідея створення дитячої телестудії виникла не лише для висвітлення діяльності Спілки дитячих і юнацьких організацій Шполянщини, а й для збільшення телеглядацької аудиторії редакції місцевого телерадіомовлення. Саме працівники Шполянського телебачення допомагали і допомагають створювати передачі. Старші колеги діляться досвідом роботи, навчають майстерності. А от щодо ідей, то тут першість за молоддю, яку вже майже десять років підтримує керівник студії Людмила Бондаренко і директор Шполянського будинку школярів Катерина Дудник.
Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років
Нині в студії навчається понад два десятки учнів шкіл райцентру віком від 7 до 17 років. Широкий віковий спектр дозволяє створювати різні цикли передач — від наймолодших до старших школярів.
Для багатьох колишніх телестудійців дитинство і юність залишилися позаду, а от дружба, яка об’єднувала у роки занять в студії — це на все життя. Перші телеведучі, піонери дитячого телебачення в районі Наталія Топтун, Олександр Кондратюк, Ольга Фуркало, Станіслав Шейчук, Наталія Пукаленко, Олександр Саламатін вже давно виросли, отримали освіту, стали самостійними і самодостатніми людьми. Та от коли збираються разом, то перші спогади в них — про телевізійні шкільні будні. Саме за їх участі ставала на ноги і набувала популярності телестудія, саме вони проклали дорогу до сотень сердець юних і дорослих телеглядачів, які й сьогодні, поглянувши на годинник, з нетерпінням чекають початку креативних і цікавих передач.
Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років
Вже рік, як зразковий колектив
Недарма в народі кажуть, що добро з часом винагороджується. Добро, посіяне роботою телестудійців, теж з роками отримало чимало визнання і винагород. Вже у вересні 2004 року було підписано угоду з обласною телерадіокомпанією «Рось» про щомісячну трансляцію передач юних шполянських телевізійників на телеканалі — передачі студійців побачили у всій області. В тому ж таки 2004 році перша нагорода, перше визнання — студія «Ми» стає переможцем обласного огляду-конкурсу на кращу публікацію матеріалів щодо здорового способу життя молоді в засобах масової інформації. Досвід роботи студії у міжнародному проекті «Молодь за здоров’я – 2» визнано вченою радою Національного педагогічного університету імені Драгоманова.
Минулий, 2013-й рік, приніс юним телевізійникам диплом призера XVI міжнародного конкурсу шкільних медіа за кращий телерепортаж. А липень цього ж року увійшов в історію студії «Ми» ще однією пам’ятною подією — наказом Міністерства освіти і науки України їй присвоєно звання «Зразковий художній колектив». До речі, в нинішньому році студійці теж планують взяти участь у міжнародному конкурсі шкільних медіа з програмою «Єдина Україна». Тож побажаймо їм успіху.

Не перелічити на газетній шпальті усіх грамот і нагород телестудії. Та й чи варто? Найкращою нагородою для юних дикторів, ведучих, операторів і сценаристів є визнання глядачів, людей по той бік екрану.

З новими ідеями — тільки вперед
Найактивніші учасники проекту Вікторія Бондаренко, Віталій Бойко, Аліна та Ілона Степаненко, Максим Самойленко, Іванна Білоока, Софія Домчук, Олександра Лісогор — авторитет для своїх однолітків і друзів. А Вікторія і Олександра в майбутньому планують професійно опанувати майстерність тележурналістики, присвятити цій справі своє життя.
Дитячо-юнацька телестудія «Ми» працює на Шполянщині 13 років
Постійні учасники міських і районних свят, організатори і ведучі заходів, присвячених різним святам і пам’ятним датам в історії Шполи, району, держави. Дивуючи своїх прихильників новими ідеями, втіленими в телепрограмах, вони напрацювали цілу низку нових телепроектів і рубрик. До часу «Шкільні новини», корисною для дорослих і малечі буде інформація з рубрики «В гостях у Вітамінки», познайомитися з юними кулібіними можна у передачі «Очумілі ручки» та інші цікаві і пізнавальні передачі — все це у сьогоднішньому доробку телестудії «Ми». Як жартує Людмила Бондаренко, якби усі ідеї вихованців могли би втілити в життя, то не вистачило б навіть двадцяти чотирьох годин ефірного часу. Звичному репертуару сьогоднішнього телебачення з його фільмами жахів, бойовиками та іншими «агресивними» телепрограмами юні шполянські телевізійники ніби протиставили власне телебачення з героями – однолітками, їхніми батьками та педагогами. Людьми, з якими у нашому невеличкому місті зустрічаємося на кожному кроці. І таке телебачення до вподоби глядачам, за ним — майбутнє.

Катерина Вальчиковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x