Понад два тижні загін черкаської міліції ніс службу в Чорнобилі

Понад два тижні загін черкаської міліції ніс службу в Чорнобилі

Чорнобильська катастрофа поступово забувається, хоча можна ствердно сказати, що по своїх масштабах та наслідках вона найбільша в історії людства і навіки вкарбується в людську пам’ять. Нагадувати про трагедію – та не забувати – наш священний обов’язок. Про те, що тоді сталося насправді, можуть сказати лише ті, хто там був у момент трагедії, лише ті, хто безпосередньо приймав участь у ліквідації наслідків цього лиха… Одним з таких безстрашних героїв став Нагаєнко Володимир Анатолійович – старший інспектор відділу охорони громадського порядку при Управлінні внутрішніх справ.
Про це «Нова Доба» дізналася в СГЗ УМВС України в Черкаській області.
1 травня Володимир Нагаєнко разом з іншими співробітниками міліції області забезпечував охорону громадського порядку на обласній ярмарці, яка відбувалася в приміській зоні міста Черкаси та була присвячена першотравневим святам.

Під час несення служби задіяні в ОГП правоохоронці отримали наказ керівництва Управління терміново прибути до клубу УВС, де планувалася термінова нарада, на якій і оповістили про жахливу звістку – вибух на атомній електростанції в місті Чорнобиль. Також було повідомлено про необхідність термінового створення зведеного загону, який вирушить на ліквідацію аварії. Вже 4 травня 1986 року о 6 годині ранку 238 співробітників міліції Черкащини в складі зведеного загону вирушили у напрямку Київської області на ліквідацію аварії. Штаб загону очолив старший інспектор Відділу охорони громадського порядку при УВС капітан міліції Володимир Нагаєнко.

– Безумовно, всі були рішуче налаштовані на краще, оперативне і точне виконання поставлених завдань, але і шуткували щодо радіації, про яку знали тільки теоретично на заняттях по службовій підготовці. А от коли в’їхали в Київську область, побачили на ґрунтовій дорозі, обабіч траси підводи, загружені крамом мешканців з перших евакуйованих населених пунктів, дітей, які сиділи поруч та безліч людей, зразу на думку спали кадри кіноплівок Великої Вітчизняної війни. Відразу зникли жарти та посмішки, стало зрозуміло, що масштаб аварії набагато більший, ніж ми собі уявляли і саме тоді, мабуть, кожен працівник міліції поставив собі своє особисте завдання по охороні громадського порядку та наданню відповідної допомоги, – згадує Володимир Анатолійович.

Прибувши на місце дислокації, загін вишикували разом з іншими загонами у дворі Іванківського райвідділу міліції. Перед правоохоронцями виступив заступник Міністра внутрішніх справ генерал-майор міліції Юрій Вошкін. Він розповів, що вибухнула атомна електростанція та поставив перед загоном важливі для виконання завдання – охорона громадського порядку, недопущення та припинення злочинних проявів, охорони зони по її периметру, недопущення випадків проникнення злочинного елементу в евакуйовані міста Прип’ять, Чорнобиль та інші населені пункти, охорона державного та особистого майна, надання практичної допомоги при евакуації мешканців з населених пунктів, розташованих у 30-тикілометровій зоні. Близько двох тижнів міліціонери з Черкащини сумлінно виконували поставленні завдання, за що були заохочені правами начальника Прип’ятсько-Чорнобильського міськрайвідділу та Міністерства внутрішніх справ УРСР.

18 травня 1986 року після здачі зараженого обмундирування та дезактивації автотранспорту, загін Управління внутрішніх справ повернувся до місця постійного несення служби. З часу тих моторошних подій пройшло вже 28 років, але в пам’яті кожного українця назавжди залишаться свіжим рубцем спогади про чорнобильський апокаліпсис. Завдяки тим, хто сміливо стояв на рубежі між катастрофою та суспільством, хто своїми грудьми прикрив наступне покоління від смертельного подиху «мирного» атома, ми сьогодні вчимося жити без Чорнобиля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x